23948sdkhjf

Rekordsalg: Danskerne dulmer corona-blues med ny elektronik

Salget af elektriske husholdningsapparater og hårde hvidevarer slog rekord i 2020. Efter et marginalt voksende marked i de seneste fem år steg salget markant sidste år.

18 procent vækst på de mindre apparater og 6,5 procent flere hårde hvidevarer, viser tal fra brancheforeningen Applia Danmark. Det er den højeste afsætning nogensinde - også højere end i de gyldne år før finanskrisen.

Hygge og bygge

Årsagen til stigningen skal findes i coronapandemi, nedlukninger og hjemsendelser.

 - Når vi ser på tallene, må vi blot konstatere, at brancher, der beskæftiger sig med hygge og bygge har haft et rigtigt godt år, fortæller Henrik Egede, der er direktør for Applia Danmark, som repræsenterer en række store fabrikanter og importører af elektroniske husholdningsapparater og hårde hvidevarer.

Store og kendte varemærker som Obh, Siemens, Nilfisk, Phillips og Electrolux.

Salgstal for husholdningsapparater og hårde hvidevarer:

2019 (jan.-nov.)* 2020 (jan.-nov.)*
Husholdningsapparater 1,89 mia. kr. 2,38 mia. kr.
Hårde hvidevarer 4,80 mia. kr. 5,17 mia. kr.

Kilde: Analysevirksomheden GfK

*December-tallene er endnu ikke hentet ind, men både hvad angår husholdningsapparater og hårde hvidevarer overhalede salget i 2020 det foregående år allerede i november.

Hygge og bygge dækker over produkter som eksempelvis luksuskaffemaskiner og vinkøleskabe samt de afledte effekter af et buldrende boligmarked. Når folk køber nyt hus, køber de også tit nye hvidevarer eller installerer nyt køkken.

- Og så har forbrugerne jo ikke kunnet bruge penge eller rejse, som de plejer. Man har været meget hjemme, og så får man jo lyst til at forkæle sig selv. Så lander feriepengene, og så har mange brugt dem på ny elektronik, forklarer Henrik Egede og peger på netop avancerede kaffemaskiner, vinkøleskabe og andre high end-produkter som de helt store højdespringere.

Ukendt territorium

Spåkuglen kigger Henrik Egede også gerne ind i. Han forventer et 2021, der i alt fald i første del kommer til at lande på samme niveau som i 2020. Danskerne er slet ikke færdige med at forkæle sig selv i hjemmet.

- Der kommer snart en ny sending feriepenge. Og jeg tror, at den situation, vi er i lige nu, der jo ligner 2020 rigtig meget, vil have samme effekt. Så for mange vil der også i 2021 være mening i at købe ny funktionalitet til hjemmet, siger Henrik Egede.

Hvordan det går, når samfundet for alvor genåbner, er selvsagt svært at spå om.

- Vi er alle sammen på ukendt territorium, siger Henrik Egede.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078