23948sdkhjf

Oscar-hædret mikrofon-producent skal optage lyd fra Mars på torsdag

Om alt går vel, så lander NASA's Perseverance Rover på Mars på torsdag, og det bliver op til mikrofoner fra danske DPA Microphones at sikre lydbilledet fra den historiske begivenhed.

Allerødvirksomheden har nemlig leveret udstyret som skal opfange lyd, når Roveren flyver igennem Mars’ atmosfære. Dernæst skal den være med til at dokumentere nedflyvningen og selve landingen på Mars-overfladen.

Fra Mozart til Mars

Det danske lydoptageudstyr, der i modsætning til meget andet udstyr på rummissionen, er faktisk standardudstyr. Det består af DPA's 4006 kuglemikrofon, en MMA-A digital converter og et MMP-G modulært aktivt kabel.

DPA-udstyret er præcis det samme som bliver brugt i alverdens koncertsale.

- Vi forventer at kunne høre pumpning af varmeskærmene, frigivelse af faldskærm under nedstigning, frakobling af backshield, brug af kranen som har enorme raketter og sænkning af roveren på overfladen af ​​Mars, fortæller René Mørch, der er produktchef hos DPA Microphones. 

- Derefter vil der være stilhed eller ekstreme vindlyde – alt efter vejret på Mars. Og så går selve roveren i gang med at køre på Mars’ overflade, hvilket vi også forventer at kunne få optagelser med, siger René Mørch.

Stolte over at arbejde med NASA

Hos DPA Microphones ser man det som en stor ære at blive valgt til rummissionen. Og det er med stor spænding man ser frem mod torsdag.

- Alt i missionen - fra opsendelse til landing - er voldsomme forhold for mikrofonen. Det er utroligt spændende at vide, at DPA er i stand til at optage noget så mange millioner kilometer væk, og så få lydfilen sendt tilbage til os på kun 20 minutter. Vi er stolte over at arbejde sammen med NASA i en så historisk og vigtig mission, siger René Mørch.

I november lavede NASA en test på lydudstyret. Der kom en lydfil retur til DPA, så udstyret var fortsat intakt på trods af den usædvanlige rejse.

Hør lyden af missionen på vej igennem verdensrummet på filen her.

I lørdags blev Jens-Jørn Stokholm og Ole Moesmann hædret med en Technical Achievement Award fra Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Ja, det er dem med Oscar-statuetterne.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11