23948sdkhjf

GPV-topchef kigger ind i uforudsigelighed: Ingen har prøvet det her før

Problemer, eller udfordringer om man vil, er der nok af i øjeblikket. Også hos GPV, der ellers fremlagde et stærkt kvartalsregnskab torsdag.

Der mangler elektronikkomponenter i hele verden, stålpriserne eksploderer, der er mangel på plast og tomme containere til transport står på de forkerte havne. Og i Tyskland er det nærmest umuligt at booke en lastbil til at flytte varer.

Samtidig oplever en lang række brancher historisk høj efterspørgsel. Ikke mindst elektronikproducenterne.

Paradokset er, at samtidig med at leadtime og priser på komponenter stiger, så vælter det ind med ordrer. Den danske EMS-virksomhed GPV, der er blandt Europas ti største af sin slags, sætter omsætningsrekord på omsætningsrekord.

I år forventer GPV, der er ejet af børsnoterede Schouw & Co., at matche eller at stikke rekorden ved at lægge omtrent hundrede millioner kroner oven i de 2,89 milliarder kroner man omsatte for i rekordåret 2020.

Men hvordan, man kommer derhen, er der stor usikkerhed om.

- Indtil nu har vi i den her komponentkrise arbejdet i en stadig relativt forudsigelig virkelighed. Men forudsigeligheden slutter altså her. Det, vi ser ind i nu, er der ingen, der har prøvet før. Der er ingen, der ved, hvad der sker, siger Bo Lybæk, der har stået i spidsen for GPV siden 2008.

Situationen afbødet i første kvartal

Det er ikke første gang, at Bo Lybæk skal navigere virksomheden igennem en komponentkrise. Det gjorde han i 2011-12 og det samme i 2018.

Men denne gang er komponentkrisen anderledes. Den er værre.

- Vi står i en situation, hvor vi ikke alene har mangel på elektronik-komponenter. Det er generelt på materialer til produktionen. Og det gør det kompliceret for os at levere til tiden, når vi ikke selv kan få et validt overblik over forsyningskæden, siger Bo Lybæk.

GPV har i månedsvis bedt kunderne om at udvide deres forecast og på samme tid arbejdet benhårdt på at skaffe komponenter og materialer.

- Det er gået nogenlunde her i første kvartal. Selvfølgelig er der nogle gange, hvor det ikke har været muligt for os at leve op til det, vores kunder gerne ville, siger Bo Lybæk.

- Vi var ret tidligt ude, da vi så det her komme og bede kunderne om at lægge længere ordrer. Og det har helt sikkert været med til at afbøde situationen her i første kvartal af 2021, forklarer topchefen.

Ubalance i systemet

Normalt kan en topchef som Bo Lybæk skaffe sig et vist overblik ned gennem organisationen og ud gennem salgskanaler og forsyningskæder. Men udsynet er sløret i øjeblikket. 

- Situationen begynder at tage et større omfang på mange forskellige fronter. Og vi kan håndtere en vis mængde eskalering. Men hvis det bliver for meget, så bliver det rigtig svært at kunne overskue og håndtere det, forklarer Bo Lybæk.

I den kommende tid bliver det væsentligt mere kompliceret at drive elektronikforretning, lyder den eneste sikre forudsigelse fra GPV-direktøren.

- Vi vil gøre alt, der står i vores magt for at kunne levere til vores kunder. Ingen tvivl om det. Men vi kan jo også se ind i en situation, hvor vores kunder måske bliver sat i stå, fordi der er andre materialer, der ikke bliver leveret. Og i de tilfælde kan vi også risikere at blive ramt, siger Bo Lybæk, der dog også husker sig selv på, at der også er en positiv side af den aktuelle situation. Og det er selvfølgelig, at efterspørgslen er høj. Det modsatte ville være meget mere udfordrende.

Det, der fylder mest lige for topchefen er uforudsigeligheden.

- Jeg har været med i to andre allokeringer inden for elektronik. Og det var slemt nok. Især tilbage i 10-11 med fake components, hvor vi havde store problemer på den front. Men nu er det mere bredt. Det er mere omfattende. Der er er en form for ubalance i systemet, siger Bo Lybæk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094