23948sdkhjf

Dybe panderynker i Horsens: Vi er pressede!

- Vi er fuldstændig på herrens mark lige nu.

Karsten Omann, CEO for målerproducenten Flonidan, taler ikke om den store omsætningsnedgang sidste år. Selvom 175 millioner kroner er mange penge, så var corona dog blot en forstyrrelse i forretningen, som han kunne se, analysere på og forholde sig til.

Hvis markederne er lukkede på grund af corona-restriktioner. Jamen, så må vi jo bare vente til de åbner igen. Det er "bare" forskudt omsætning. Det skal nok gå.

Nej, det Karsten Omann befinder sig i nu er på sin vis værre. Den perfekte storm i forsyningskæderne gør nærmest al planlægning og strategigreb til rene lottokuponer og gætværk.

- Sidste finansår, coronakrise. Planlagt coronakrise, for vi kunne se den. Godt så. Det her finansår, der startede første oktober handler 100 procent om supplychain disruption. Alle snakker om mikroprocessorer, og det gør vi også, fortæller Karsten Omann, der aldrig har oplevet noget lignende. Alle erfaringer og regler er åbenbart sat ud af spil, når det kommer til den aktuelle komponentmangel.

- Det er nærmest uoverskueligt, siger Karsten Omann.

Får under halvdelen

I Flonidans langsigtede planer har 2022 blinket grønt som året, hvor deres nyudviklede ultralyds-gasmåler SciFlo for alvor skulle ud og sparke benene væk under kunderne. Verdens mindste, smarte gasmåler. Men komponentkrisen er kommet i vejen.

- Lige nu kan jeg sidde og se på, at det er to leverandører af mikroprocessorer, der alene bestemmer, hvad vores omsætning lander på i år, siger direktøren, der i øvrigt har en lang karriere i elektronikbranchen bag sig.

Med genåbningen af markederne i blandt andet England, så var det planlagt, at omsætningen skulle stige betragteligt. Det kommer ikke til at blive tilfældet. Det er det eneste, der står klart.

- Lige som mange andre, så lider vi under, at vi kun kan få under halvdelen af de komponenter, som vi skal bruge. Samtidig sidder vi med øgede omkostninger på fragt. Så vi er pressede, siger Karsten Omann.

- Vi er pressede på omsætning, men endnu værre er, at vi er pressede på omkostningerne.

Men som jeres kapitalbase ser ud, så kan i vel godt holde til et hak i tuden eller to?

- Ja, det kan vi godt. Vi har ingen forventninger om at lande i hverken plus eller nul i år. Når man har lanceret et nyt produkt, så går der noget tid inden, det bliver en "cash cow", som eksisterende produkter. Så vi har ingen forventninger om at komme til at lave et godt resultat, forklarer Karsten Omann.

Der er kun en ting at gøre

Mens Flonidan befinder sig i en situation, hvor man ikke er i stand til at producere og levere nok, så er ordrebøgerne paradoksalt nok fyldt til bristepunktet. Man har aldrig haft så stor en ordrebeholdning før.

- Kunsten lige nu er, at sætte sig ned med kunderne og forklare, at Flonidan har leveringsproblemer. Det har konkurrenterne i øvrigt også. Men med et eksisterende produkt, så har man ganske naturligt en større buffer i sin forsyningskæde. Når vi kommer med et nyt produkt, så er den buffer allerede brugt op, siger Karsten Omann.

- Jeg har været i den her branche i mange år, og jeg har aldrig oplevet, at alle de her ting, de flasker sig helt uhensigtsmæssigt, siger Karsten Omann, der i den nuværende situation kun har følgende plan.

- Den handler om, at vi har en god dialog med kunderne. At vi er åbne og transparante omkring situationen. Og så lægger vi et pres på vores leverandører, indtil et vist niveau. For hvis vi presser for meget, så risikerer vi, at de siger: "Jamen, så får i ingenting". Så det er en balancegang lige nu, siger Karsten Omann.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11