23948sdkhjf

Martin skaber polarlys over Legoland

Pingvinerne i parkens nyåbnede Polar Land boltrer sig i lyset fra helt specielle LED-lamper, der til perfektion simulerer lyset på Falklandsøerne.
Solopgang og solnedgang over Falklandsøerne følger ikke den danske døgnrytme, og lyset har forskellige toner om sommeren og om vinteren. Om natten hænger en stor, flot måne over øerne. Det var blot nogle af de forhold, der skulle simuleres, da lyssætningen i Legoland-parkens nye Polar Land skulle designes. De små pingviner trives nemlig bedst, hvis det miljø, de lever i, ligner de naturlige omgivelser så præcist som muligt.

- I samarbejde med den biolog, der er ansvarlig for dyrenes velfærd, har vi designet belysningen til miljøet, som stiller store krav til både autenticitet og holdbarhed, da der er både koldt, nemlig 6-10 grader, og vådt. Endelig skal publikum jo også have så god en oplevelse som muligt, og det skal være muligt at følge pingvinernes færden både over og under vandet. Det stiller helt særlige krav til belysningen – fx har vi installeret en speciallampe med 19 LED-pærer, som simulerer månens lys om natten, fortæller Morten Gjøtz fra Martin Professional.

Ser potentiale i temaparker
De mange lamper styres af et intelligent system, som kan omprogrammeres af medarbejderne i Legoland, hvis der skulle blive behov for det. Det specialdesignede belysnings-setup imiterer lyset på de breddegrader, hvor pingvinerne hører hjemme. Det har nemlig stor betydning for deres trivsel, fortæller biolog og udstillingsleder Lars Nørholm Jensen fra Legoland:

- Det er helt afgørende for pingviners velfærd i et zoologisk anlæg, at man på alle årstider opnår en så naturtro gengivelse som muligt af det naturlige lys. Netop årstidernes varierende dagslængde og lysintensitet har stor indflydelse på en lang række biologiske processer hos pingvinerne, fx deres fødeindtag, yngleperiode og fjerskift. Man kan gøre nok så meget med vand, sne, is osv., men er lyset forkert indstillet, eller har det de forkerte farver, så opnår man aldrig et optimalt resultat.

Hos Martin Professional er opgaven for Legoland interessant, da den kan virke som indgangsvinkel til andre temaparker og zoologiske haver over hele verden:

- I dag skal temaparker i langt højere grad end tidligere konkurrere med forskellige former for underholdning, som børn og unge har privat i og uden for hjemmet. Derfor stilles der konstant større krav til de oplevelser, man kan få i temaparkerne, og mange forsøger sig fx med aftenåbent, hvor der tilbydes andre oplevelser end om dagen, fx koncerter og andre shows, og hvor belysningen spiller en vigtig rolle i formidlingen af oplevelsen, siger Morten Gjøtz.

– Der bliver investeret større og større beløb i anderledes oplevelser, og det kan også fx som her være ved at supplere det overordnede tema med levende, eksotiske dyr, der giver en mere autentisk og nærværende oplevelse for publikum. Det er i hvert fald én ting, de færreste børn kan opleve derhjemme, tilføjer han.

Han oplyser desuden, at virksomheden oftere end tidligere som her oplever, at slutbrugeren af specialdesignet belysning går direkte til producenten for at sikre den helt rigtige rådgivning i forbindelse med investeringen, herunder drage fordel af virksomhedens store globale erfaring fra lignende krævende belysningsopgaver.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093