23948sdkhjf

Flere specialister, flere kvinder og flere chips: Her er DI Digitals ønsker til en kommende regering

Folketingsvalget løber af stablen 1. november, og valgkampen er allerede i fuld gang.

I den anledning er det selvsagt også relevant at høre branchens aktører om, hvordan de ser på den snart overståede regeringsperiode, høre deres ønsker til en kommende regering og lade dem sætte ord på branchens største udfordringer de kommende år.

Electronic Supply har spurgt branchedirektør i DI Digital, Rikke Zeberg.

Hvad er efter jeres opfattelse de største udfordringer, branchen står over for i det kommende år?

– For os at se er der to store udfordringer; den ene er komponentmangel, den anden er mangel på IT-specialister.

– Manglen på IT-specialister har vi efterhånden oplevet i en del år, hvor IT-virksomheder har efterspurgt mere kvalificeret arbejdskraft, og en ny undersøgelse har vist, at otte ud af ti i øjeblikket har problemer med at rekruttere. Det er imidlertid ikke kun i IT-branchen man har brug for IT-specialister, der i takt med den digitale transformation, bliver eftertragtede for flere og flere virksomheder. Selvom prognoserne lige nu spår et fald i beskæftigelsen, forventer vi derfor også, at manglen på specialister vil fortsætte og kun bliver større de kommende år.

– Når det kommer til komponentmangel, så har den forsyningskrise, der under coronaen har været på chips og andre komponenter, tydeliggjort, hvor sårbare vi i Danmark er, når den slags forstyrrelser medfører, at vi ikke kan producere elektronik. Tre af fire virksomheder har været ramt af den forsyningskrise, og der er brugt mange ressourcer på at styrke forsyningssikkerheden og redesigne produkter til de tilgængelige komponenter. Vi ser derfor en udfordring i, at vi i Danmark de kommende år får sikret forsyningen og en selvforsyning af mikrochips.

Hvad er jeres største ønsker til den kommende regering?

– Når vi taler om udfordringen med mangel på IT-specialister, så handler det også om de udfordringer, Danmark står overfor som land i form af klimakrise og energikrise. Der er den digitale transformation et afgørende værktøj, og derfor ønsker vi, at den kommende regering sætter en højere ambition for, hvor mange specialister vi skal uddanne. Der skal et helt andet ambitionsniveau til.

– Her er internationale studerende også en vigtig del af løsningen, så vi skal have flere engelsksprogede studiepladser der kan sikre, at vi selv uddanner de internationale kandidater, for det vil også give bedre mulighed for rekruttering.

– Det skal også være lettere for virksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Den eksisterende regering har allerede sat beløbsgrænsen for, hvad udenlandske ansatte skal tjene, ned, og det er positivt, men vi hører stadig, at det er superbesværligt at hyre arbejdskraft udefra, så der skal fokus på, at processen kan gøres lettere og uden for meget administrativt bøvl.

– Når det kommer til udfordringerne med komponentmangel, så håber vi, regeringen vil arbejde for at fremme den danske forsyningssikkerhed og selvforsyningsgrad. På EU-plan er der via European Chip act lagt op til investeringer for 43 mia. euro, og her er det vigtigt, at vi får bragt de danske styrkepositioner i spil, så vi også får gavn af de investeringer. Her skal vi have fremmet forskning og design, for det er særligt i den fase, vi i Danmark har noget at byde ind med. Men faktisk er der også potentiale til nicheproduktion af chips inden for særlige danske styrkepositioner og endelig er vi optagede af, at en ny regering spiller med, så vi står bedre rustet, næste gang vi løber ind i en forsyningskrise.

– Endelig skal en ny regering afslutte arbejdet med den digitaliseringsstrategi, vi har ventet på i utrolig lang tid. Det er tvingende nødvendigt, hvis vi skal fastholde vores digitale styrkeposition, og arbejdet er nu trukket så meget i langdrag, og vi har ikke haft en digitaliseringsstrategi siden 2020.

Hvad er det/de mest markante tiltag, den nuværende regering har gjort for branchen?

– Det er at nedsætte beløbsgrænsen for, hvad en udenlandsk ansat skal tjene. Det var et fint skridt på vejen, men det er som sagt ikke nok.

– Regeringen bør også hjælpe med til at løse de strukturelle udfordringer, der gør, at det stadig ikke er mange kvinder, der søger ind på IT-uddannelserne. Eksempelvis er der stillet forslag om et nyt fag i folkeskolen omkring obligatorisk teknologiforståelse, og det er positivt, men desværre er det ikke blevet til virkelighed, så vi håber, at man snart får lavet en politisk aftale og ser at komme i gang.

Artiklen er en del af temaet Folketingsvalg 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141