23948sdkhjf

Dansk drone har taget kampen op mod kineserne

Benjamin Mejnertz er egentlig smed, men hans interesse for hjemmebyggede helikoptere bragte ham i en ny retning

Det begyndte egentlig med, at Benjamin Mejnertz legede med fjernstyrede helikoptere. I 2010 deltog i DM for selvbyggede helikoptere. Langsomt bevægede det sig mod droner.

- I starten hed det jo multirobot helikoptere, griner Benjamin Mejnertz, som vi møder på R24, robotmessen i Odense.

Han arbejdede dengang som rustfast kleinsmed for flere maskinbygger-virksomheder.

Men flyvningen trak i ham, og han var med til at starte et dronefirma, som har løst mange forskellige droneopgaver fra inspektion til TV-optagelser. Det foregik med kinesiske droner.

- Siden omkring 2013-14 har stort set alle droner været produceret i Kina. De har været billige, siger han.

Bekymret over kinesere

Men de vestlige lande har i stigende grad været bekymret over, om data og video fra inspektioner af bygninger og installationer i Vesten bliver sendt til Kina via de kinesiske droner.

Det fik Benjamin Mejnertz og hans fæller til at begynde at bygge deres egne danske droner. Det startede omkring 2017, og i dag har virksomheden Upteko 19 medarbejdere og har produktion af droner i Skanderborg. 

Upteko har hidtil markedsført en stor drone, Lark, som kan medbringe 10 kilos last. På robotmessen præsenterer firmaet for første gang en mindre drone, Swift. Den støjer mindre end den store, og den kan bevæge sig mere ubemærket afsted.

Upteko samarbejder blandt andet med Aarhus Universitet om udvikling af droner. De praktiske forsøg med dronerne foregår i droneområdet på Odense Lufthavn.

Droner bliver i dag brugt til at overvåge mange former for kritisk infrastruktur, for eksempel olieplatforme og gasledninger. Derfor er man ikke interesseret i at fremmede magter "kigger med", når laver overflygning af dem.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081