23948sdkhjf

Nordjysk satellit nærmer sig historisk deep space-opsendelse

Gomspace er få måneder fra opsendelse af satellit i stor ESA-mission

Til oktober skal en dansk satellit for første gang ud i deep space, når Gomspace-satellitten Juventas deltager i ESAs Hera-ekspedition.

Allerede i 2019 blev kontrakten mellem nordjyske Gomspace og det europæiske rumagentur indgået, og siden har Gomspace arbejdet på at udvikle satellitten, der skal spille en vigtig rolle i inspiceringen af Didymos-asteroiden, der bevæger sig mellem Mars og Jupiter.

Nu er Gomspace klar til at sende satellitten fra Aalborg til ESA testcenter i Holland senere i august måned, hvorefter den skal videre til Cape Canaveral i Florida, før den 7. oktober bliver sendt mod asteroiderne med SpaceX' Falcon 9-raket.

Om ESAs Hera-mission

  • ESA (European Space Agency) vil forske i planetarisk forsvar og beskyttelse mod asteroider, der kan ramme jorden.
  • Her det er planen, at Gomspaces Juventas-nanosatellit skal observere og senere lande på mini-asteroiden Dimorphos, der kredser om den større asteroide Didymos. Her er der to forskningsmæssige hovedformål:
    1: Ved nærstudie af mini-asteroiden at skaffe et endnu bedre indblik i universets første udvikling – asteroider opfattes som nogle af solsystemets første byggesten.
    2: Gøre nogle af de første konkrete erfaringer med forsøg på afbøjning af en asteroides bevægelsesretning i miniskala under kontrollerede forhold som opfølgning på NASAs indledende Dart-mission mod de samme asteroider med henblik på planetarisk forsvar.
  • Det dyrere Hera-fartøj vil observere Dimorphos og Didymos fra en længere afstand og kommunikationsmellemstation mellem Juventas og kontrolcentret på jorden.
  • Gomspace har brugt 80 mandeår på udviklingen af satellitten.

Kilde: Gomspace

Godt positioneret til fremtiden

Hos Gomspace er CEO Carsten Drachmann tilfreds med, at Juventas-satellitten nu nærmer sig opsendelse. Han mener, det også er en blåstempling af Gomspaces kompetencer.

- Udover det vanvittigt spændende og perspektivrige mål med ESAs Hera-projekt og Gomspace-satellittens meget avancerede og betydningsfulde delopgave, så er det også første gang, at en danskproduceret satellit sendes helt ud i deep space for at bidrage til så avanceret en mission. For Gomspace ligger der derfor forretningsmæssigt samtidig en betydningsfuld, dyb anerkendelse i den tekniske tillid ESA, viser med ønsket om præcis et Gomspace-udviklet bidrag, udtaler Carsten Drachmann i en pressemeddelelse.

Derfor mener han, at det giver gode perspektiver for Gomspace til fremtidige ekspeditioner.

- Det er langt fra sidste gang, der skal gennemføre deep space-missioner. Gomspace er nu rigtig godt positioneret til at levere til teknologi til fremtidens missioner, lyder det videre fra Carsten Drachmann.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093