23948sdkhjf

Fremtidens solfarme skal bygges i rummet – og danske virksomheder kan blive en del af eventyret

På DTU jubler man over, at det er lykkedes at 3D-printe med metal i rummet på Andreas Mogensens seneste rummission. Resultatet kan blive begyndelsen på et nyt industrieventyr, siger professor

Da Andreas Mogensen i august 2023 tog på sin anden mission til den internationale rumstation ISS, krydsede Danmark Tekniske Universitet, DTU, fingre.

Et af den danske astronauts mange mål var at lave det første 3D-metalprint i rummet. Og det lykkedes, fortæller John Leif Jørgensen, professor på DTU Space.

- Det gik godt med at få lavet 3D-printene, men det tog en krig. Der gik noget galt med et af rumfærgens moduler, som begyndte at lække luft og det tog meget af astronauternes tid. Derudover blev opsendelsen af 3D-printeren forsinket. Så desværre var det ikke Andreas Mogensen selv, det lavede 3D-printet, men holdet efter ham, fortæller John Leif Jørgensen.

DTU havde håbet, at det ville være den danske astronaut, der var trænet til at udføre 3D-printningen i metal, der havde udført det første metalprint i rummet. Men det slår ikke skår i glæden hos professoren, der glæder sig til at få overrakt 3D-printet af Andreas Mogensen i dag.

Andreas Mogensens mission i rummet

  • Astronaut Andreas Mogensen var for anden gang i sin karriere på mission i rummet fra den 23. august 2023 til den 12. marts 2024.
  • I 2015 varede hans mission på den internationale rumstation, ISS, 10 dage. Denne gang var han afsted i knap syv måneder.
  • Som den første ikke-amerikaner var Andreas Mogensen pilot på en NASA-ledet mission. Det var altså ham, der sad i toppen af rumfartøjet Crew Dragon, da det blev sendt afsted mod ISS. Derudover var der tre andre astronauter med.
  • Ud af de 30 forsøg, som Andreas Mogensen skulle gennemføre på sin mission, var 10 af dem danske. Det lykkedes danskeren at gennemføre otte ud af ti forsøg, dog ikke forsøget med 3D-metalprint i vægtløshed.
  • Til forsøget med 3D-metalprint i vægtløshed, havde Airbus leveret printeren og DTU havde designet et unikt print. DTU vil efterfølgende analysere print lavet af printeren på Jorden og i rummet.
  • Betjeningen af 3D-metalprinteren foregik fra Jorden og det var astronauternes opgave at fjerne færdigprintede elementer fra printeren og lægge nye metalskiver i.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet, DTU, Videnskab.dk

- Vores mål har været at undersøge strukturen og hvordan metallet udvider sig, når det bliver udsat for varme og kulde. Så lige så snart jeg får metalprintet i hånden, skal det undersøges i vores termiske kammer, så vi kan sammenligne det med det identiske print, som vi har lavet her på Jorden, siger John Leif Jørgensen.

Hvordan vil du gætte på at resultatet er blevet?

- Jeg har kigget på videoer af forsøget i rummet og jeg kan se, at elementet er meget længe om at afgløde. Så jeg forventer, at det vil have en væsentlig anden overfladespænding end noget, som er printet på Jorden. Det vil være noget blødere. Og det kan ændre måden, man kan producere på, siger John Leif Jørgensen.

Energihøst i rummet

DTU har været med i forsøget, fordi universitetet producerer navigationsinstrumenter til mange rumskibe. Universitetet håber, at 3D print kan hjælpe med til at finde den rette fæstningsmetode til deres instrumenter.

European Space Agency, ESA, håber, at man i fremtiden kan 3D printe reservedele i rummet, som man i dag betaler i dyre domme for at få fragtet fra Jorden og op til rumstationen.

Men ESA håber også, at 3D-print med metal kan bane vejen for at bygge en solfarm i rummet, fortæller professoren.

- ESAs næste projekt er at bygge en lille solfarm i rummet, det ligger omkring 5-10 år ude i fremtiden. Materialeforbruget ved at bygge i rummet er meget lille. Man bruger kun 2,5 procent materialer til at bygge en solfarm i rummet versus at bygge den på Jorden. Og det kan blive et kæmpe erhvervseventyr, som danske virksomheder kan være med i fronten af, siger John Leif Jørgensen.

I november 2024 fordoblede regeringen det frivillige bidrag til ESA for at støtte forskning, innovation og teknologiudvikling indenfor den danske rumsektor.

Og John Leif Jørgensen tror, at forsøget med 3D-metalprint i rummet vil være med til at give danske industrivirksomheder en stor fordel.

- Vi har, efter min mening, været langt bagefter med at lave 3D-print i Danmark, men nu er vi ved at være forrest igen. Den her nye teknologi har vi selv, kineserne har ikke lavet 3D-metalprint i rummet. Og det gør, at danske virksomheder i fremtiden kan blive valgt som underleverandører til for eksempel Airbus, når der skal udvikles ny produkter til rumfarten, siger John Leif Jørgensen.

På Andreas Mogensens anden mission til ISS blev der lavet i alt fire 3D-metalprint, hvoraf det ene tilhører DTU. Det overrækkes i dag til universitetet af Andreas Mogensen ved et arrangement i Industriens Hus.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064