23948sdkhjf

Jysk elektronikvirksomhed investerer ovenpå ny millionfremgang

IMPC har fundet sit leje som elektronikudvikler og elektronikproducent af mindre serier, som ikke kan betale sig for de store EMS-producenter

Den jyske elektronikvirksomhed IMPC havde et usædvanligt stærkt 2024.

Toppen blev løftet markant, og udgiftsniveauet blev holdt i cirka samme leje som året før, så IMPC løftede bundlinjen fra 1,1 til 3,0 millioner kroner.

- Vi har konsolideret vores indkøb og købt klogere og bedre ind end før, og så har vi haft nogle produkter, hvor indtjeningen per enhed har flyttet sig i en positiv retning. Det har dryppet ned til bundlinjen, når vi har været stort set uændrede på personalet, siger Erik Sandholm, direktør og medejer i IMPC.

IMPC SOLUTIONS ApS
Regnskabsår 2024 2023
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 7,9 4,5
Resultat af primær drift 3,9 1,4
Resultat før skat 3,9 1,4
Årets resultat 3,0 1,1
Balancestatus 8,4 5,8
Egenkapital 5,7 3,4
Antal ansatte 8 6
Kilde: CVR

Der er i løbet af året kommet en enkelt timeansat mere til i virksomheden, der beskæftiger svarende til otte fuldtidsansatte.

IMPC holder til i Egtved i Sydjylland, hvor man siden 2001 har arbejdet med elektronikudvikling. Siden 2017 har virksomheden udvidet sin portefølje med en SMD-linje, så man i dag også producerer elektronik til især industrielle segmenter.

Styrer lager

I kraft af sin position som både udvikler og producent kan IMPC tiltrække kunder, der skal have lavet meget specifik elektronik, men som ikke skal have produceret i en volumen, som kan give mening at flytte til store EMS-virksomheder i området.

Typisk er de største serier på cirka 1000-2000 enheder hos IMPC, fortæller Erik Sandholm.

- Med den volumen, vi har på de enkelte projektkunder og vores setup, er kunderne sjældent ude og ”teste” priser ved en EMS. Vi får altid fundet fælles forståelse for en prissætning.

Erik Sandholm fortæller, at IMPC's succes generelt består i en effektiv styring af komponentlageret, der udnyttes så effektivt som muligt. Erik Sandholm fremhæver som eksempel en konstruktion, hvor man skal bruge 1000 styk af det samme komponent, og man køber en rulle med 2000 komponenter på.

- Ved en EMS'er vil det ofte ende med, at overskuddet på de 1000 komponenter, som ikke kan genbruges andetsteds, afskrives ind i prisen per produceret print. Vi kigger på de sidste 1000 og kan bruge dem på en anden kunde. Så vi er meget bevidste om de komponenter, vi designer ind , siger han.

Heri består fordelen i både at stå for udvikling og produktion.

- Når vi selv designer det, så kan vi selv styre processen.

Større kapacitet

IMPC har en bred vifte af kunder inden for styringer til blandt andet landbrug, dambrug og fødevareindustrien, men leverer også styrings- og overvågningselektronik til marine-segmentet.

Erik Sandholm fortæller, at størstedelen af kundebasen er tilbagevendende kunder, men i det lange løb kan der måske blive ændret på det.

I midten af 2024 investerede man i en ny vaporphase-loddeovn, og for nyligt har man implementeret endnu en pick&place SMD-maskine til at øge kapaciteten.

- Det kan vi gøre, fordi vi har noget frihed, når vi tjener penge. Det er måske overkill med en ny SMD-maskine, der er otte gange hurtigere end vores nuværende, men så er vi i hvert fald klædt på til at kunne tage mere ind og få opgaverne hurtigere gennem butikken, siger Erik Sandholm.

Det har dog været en høj prioritet for direktøren, at nye kunder skal kunne betjenes som følge af en øget automatiseret kapacitet. For uden fokus på automatisering og optimering vil en øget produktion ofte betyde flere omkostninger til manuelle processer og dermed flere hænder til at få et færdigt produkt ud af døren.

- Man kan godt have en høj omsætningsvækst, hvor det så kræver øgede lønudgifter for at nå mere. Og er det så det værd, hvis bundlinjen ikke følger med? Jeg mener, de to ting skal følges ad. Ligesom i 2024, hvor toppen stiger, så skal bunden også vokse, siger Erik Sandholm.

Erik Sandholm fortæller, at det ikke er sikkert, at man med det samme kan drage fordel af den forøgede kapacitet. I 2025 går det også godt, lyder det. Det kan blive svært at nå samme niveau som i fjor, spår han.

- Men mindre kan også gøre det, siger Erik Sandholm.

Erik Sandholm ejer 49 procent af IMPC, mens resten ejes af familien Hellesøe Dall.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105