23948sdkhjf

System Audio skaber nyt produkt med ”crowd-sourcing”

Højttalervirksomheden System Audio i Roskilde har via en blog på nettet involveret flere hundrede lydentusiaster i udviklingen af en ny højttaler.
Med en konkurrence på en blog på ing.dk satte virksomhedens grundlægger, Ole Witthøft, sidste år gang i udviklingen af System Audios nyeste højtaler - Q113. Og allerede få dage efter havde 110 ingeniører meddelt via bloggen, at de var klar til at være med. Nu, hvor projektet nærmer sig sin afslutning, er det tid at gøre status.

- Det har været en kæmpesucces, men det har også kostet blod, sved og tårer undervejs. Vi valgte at arbejde med to mulige koncepter: Revolution og Evolution. Konkurrence sætter tingene på spidsen, skærper opmærksomheden og sorterer de elementer fra, der ikke kan følge med. Det gælder også inden for højttalere, og derfor har projektet en indbygget konkurrence mellem de to typer tankesæt, fortæller Ole Witthøft og forsætter:

- En god højttaler består af 50 % videnskab og 50 % kunst. Derfor har projektet yderligere været delt op i en første videnskabelig del, hvor vi laver beregninger, målinger m.v. og kigger på højttaleren med videnskabelige øjne. I den anden halvdel handler det om lydoplevelsen og om at tilrette og optimere højttalernes klang, så vores ører får en verdensklasse oplevelse.

Nørder gik sammen med folket
Der har været masser af klassisk ingeniør-udviklingsarbejde inde over begge projekter, men til syvende og sidst var det oplevelsen af lyden, der blev afgørende. Det har ført til et par crashtests undervejs, før hele 92 engagerede læsere i verdens mest åbne lyttepanel kunne fælde den endelige dom.

- Jeg tror ikke, at der er lavet en så omfattende test af højttalere noget sted på kloden. Omvendt er der jo heller ingen uddannelse, der hedder ”højttalerudvikler”, men det er et stykke arbejde, der involverer rigtig mange discipliner, f.eks. akustik, vibration, mekanik og elektronik, siger Ole Witthøft, der ganske vist er ejer af System Audio A/S og direktør for virksomheden, men meget apropos har titel af udviklingschef.

- Derfor har udgangspunktet været, at højttalere kun kan blive endnu bedre ved at involvere andre. Vi har fået nye muligheder med de sociale medier. Crowd-sourcing handler om at outsource et projekt til en gruppe interesserede bidragydere, der som i vores tilfælde besidder en faglig ekspertise eller måske har en god ide, vi kan bruge, fortæller Ole Witthøft.

Masser af kompetencer
Med en baggrund som musiker ved han, hvad det vil sige at få folk til at spille sammen, og han ved endnu mere om, hvor svært det er at få frembragt god lyd. Det er som oftest en specialistopgave for dedikerede fagfolk, men til syvende og sidst er det lyttere, der afgør succes eller fiasko.

- Måske er der vindmøllefolk, der ved noget om luft i bevægelse, eller en ansat i et isoleringsfirma, som ved noget om akustisk dæmpning. Måske er der en eller anden, der ligger inde med en nano-dims, som vi kan bruge til noget. Jeg har været meget spændt på, hvilke mennesker der vil dukke op, og kan kun sige at vi via vores blog har fået involveret rigtig mange med meget forskellig baggrund, siger Ole Witthøft.

Åben evolution
Ole Witthøfts idé med det nye og markant anderledes udviklingsprojekt er, at det bedste produkt fremkommer ved at involvere andre. Det har så haft den bonuseffekt, at alle med interesse såvel for god lyd som for hvordan man skaber innovation, kan følge hele udviklingsforløbet med alle kommentarer, fotos og beregninger på bloggen.

Det blev Q113 Evolution, der vandt kapløbet om at blive den bedste højttaler. Den er nu i produktion og når den om kort tid rammer markedet, har den sin egen helt unikke historie at fortælle.

- Folk har jo ikke medvirket for pengenes skyld, for de har ikke fået noget for det. Det har været fascinationen og inspirationen med fællesskabet, der har drevet værket og forhåbentlig givet alle en oplevelse af, at der kommer mere kvalitet ud af at åbne for viden i stedet for at holde det hele lukket og hemmeligt, siger Ole Witthøft.

Om System Audio
• System Audio blev grundlagt i 1984 i kælderen hos Ole Witthøfts forældre, og med hjælp fra kammerater blev højttalerne samlet.
• I begyndelsen af 1990'erne rykkede virksomheden til den bygning i Valby, hvor indkøbscentret Spinderiet nu ligger.
• Siden 2002 har System Audio ligget i Roskilde og har 13 ansatte, som blandt andet står for montagen af 20.000 højttalere om året.
• System Audio eksporterer i dag til 41 lande.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062