23948sdkhjf

BB Electronics godt i gang med genrejsning

Tillid, gennemsigtighed og automatisering er tre af nøgleordene i den strategiplan, som på mindre end halvandet år har genskabt optimismen hos BB Electronics.
Troen på fremtiden er vendt tilbage hos BB Electronics, som efter et par hårde år nu kan se lidt lysere på tingene.

Det siger adm. direktør Carsten Christensen til Electronic Supply på en telefonlinje fra Suzhou i Kina, hvor virksomheden i dag har omkring 425 ansatte beskæftiget i både produktion og med administrative opgaver.

- Vi iværksatte en strategiplan sidst i 2012, som forventes implementeret inden for to år. Som tingene ser ud nu, er vi faktisk foran planen, og jeg vil tro, at vi har implementeret alle punkter, når vi passerer årets først kvartal. Det har naturligvis været en stor opgave at gennemføre første del af implementeringen, og det skal staben selvfølgelig have stor ros for, lyder det med henvisning til de førnævnte ansatte i Kina samt de 130 tilbageværende medarbejdere på Ane Staunings Vej i Horsens.

Østeuropa må vente

For en håndfuld år siden luftede BB Electronics flere gange tanker om at etablere en produktion i Østeuropa, og modellen er da også set udført af flere kollegaer i elektronikbranchen.

Alligevel skal man ikke forvente at se BB Electronics supplere de to nuværende fabrikker i Danmark og Kina med et nyt produktionssted i det østlige Europa i den nærmeste fremtid.

- Der er ingen tvivl om, at vi kunne have fordele ved at etablere os i Østeuropa i forhold til de kunder, vi allerede har, med produktion der egner sig til Østeuropa. Men vi kan ikke gabe over mere i øjeblikket, så her og nu bliver det ikke aktuelt. Om det så kan blive det senere, kan man ikke vide, siger adm. direktør Carsten Christensen.

Han kan i øvrigt konstatere, at de omkostningsmæssige fordele ved at producere i Kina er faldet en smule over de senere år.

- Omkostningerne er steget med omkring 30 procent over de seneste tre år, men det er ikke kun på lønnen. Selv om lønnen i Kina måske stiger med 8-10 procent om året lige nu, så er lønandelen stadig lav sammenlignet med Danmark, og vi ser også tegn på, at lønstigningerne er ved at bremse lidt op nu, lyder vurderingen fra BB Electronics-direktøren.
Al fokus på strategiplan
Her beskæftigede BB Electronics for få år siden omkring 260 ansatte, men et katastrofalt 2012-regnskabsår med et underskud på over 35 mio. kr. medførte en barsk fyringsrunde, hvor flere end 100 ansatte måtte sige farvel til elektronikvirksomheden.

Årsagen til den bratte nedtur skal især findes i en opsagt aftale fra en stor, global kunde, som med ét fjernede et trecifret millionbeløb fra BB Electronics’ omsætning. Kort tid efter valgte adm. direktør Knud Andersen - i øvrigt uden sammenhæng med kundetabet - at forlade sit job til fordel for en lignende stilling hos AH Industries, hvorfor produktionsdirektør Carsten Christensen den 1. marts sidste år blev forfremmet til en stilling som direktør for hele virksomheden.

Han har siden haft en helt klar dagsorden med sit virke i spidsen for BB Electronics.

- Vores fokus har været på at gennemføre strategiplanen så hurtigt som muligt. Det har vi brugt rigtigt mange ressourcer på, og det har været benhårdt arbejde hele vejen. Men belønningen er, at vi kan se, at optimismen nu vender tilbage. Det gælder både blandt de ansatte og de ordrer og kunder, som vi arbejder med, siger han.

Tillid fra kunderne altafgørende
Netop på kundesiden har BB Electronics sadlet om, så fokus nu er på at pleje de omkring 100 nuværende samarbejdspartnere frem for at jagte nye kunder.

- Vi har faktisk en stor og loyal kundeskare, hvis man ser på, hvordan de bestiller ved os. Samtidig er det meget tidskrævende at få nye kunder ind, og vi ønsker ikke, at de ressourcer, det kræver, bliver fjernet fra de nuværende kunder. Vi har derfor valgt at reducere det opsøgende salg, men det betyder ikke, at vi slet ikke får nye kunder ind. Vi får det bare primært gennem anbefalinger fra andre kunder og samarbejdspartnere, som kender os, siger Carsten Christensen, som også har været med til at implementere en øget gennemsigtighed fra BB Electronics over for kunderne.

Brug for stabilitet og fremgang
Blandt de nye kunder, BB Electronics har landet, hører en virksomhed, som har valgt at hjemtage sin produktion fra udlandet til Danmark. Det har været muligt, fordi BB Electronics har valgt at satse benhårdt på automatisering, så produktionsomkostningerne i Danmark kan konkurrere med de lave lønninger i Kina.

- Det var en beslutning, vi tog for halvandet år siden uden at have kunder til det. Men vi var nødt til at få noget erfaring på området. Det har vi så nu, og for en måneds tid siden kom en af vores maskiner så i drift. Den skal betjene en kunde, som hjemtager produktionen til Danmark, ligesom vi er i drøftelser med en anden kunde, lyder Carsten Christensen, der kalder begge kunder for ”betragtelige størrelser” med et potentiale på tocifrede millionbeløber hver.

Carsten Christensen understreger dog, at BB Electronics ikke jagter kunder alene på ordrestørrelsen, for lysten til atter at binde for stor en andel af omsætningen op på en enkelt kunde er forsvindende lille efter oplevelsen i 2012.

I stedet handler det om at pleje forholdet til de nuværende kunder, ligesom virksomheden også internt har brug for den ro, som en positiv udvikling næsten altid fører med sig.

- Med de til- og fravalg, der er truffet i løbet af 2013, har organisationen brug for at mærke, at tingene går den rigtige vej. Efter to år med hårdt slid og vigende resultater har vi først og fremmest brug for stabilitet og fremgang. Derfor var det også rigtigt rart at kunne sige til medarbejderne før jul, at tingene nu går den rigtige vej igen. Man kan mærke, at optimismen er vendt tilbage og det er der en god grund til, fastslår Carsten Christensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109