23948sdkhjf

CenSec konference afholdt med deltagelse af Søren Gade

Den stærkt voksende industriklynge CenSec (Center for forsvars - og sikkerhedsindustrien) har netop afsluttet en to-dages konference med deltagelse af blandt andet forsvarsminister Søren Gade og deltagere fra ca. 120 virksomheder og institutioner.
Virksomheden Unimerco havde gæstfri tilbudt sine tiltalende omgivelser som ramme om arrangementet. Konferencen bestod af to dele, hvor førstedagen bød på en lang række indlæg over temaet: Forsvars- og sikkerhedsindustrien som en stærk vækst- og innovationsdriver for industrien. På konferencens anden dag blev der afholdt en lang række one-to-one møder mellem CenSec’s medlemmer og udenlandske forsvars- og sikkerhedsvirksomheder. Umiddelbart forud for konferencen blev der afholdt informationsmøde vedrørende GripenDKteam.

Ministeren påpegede en lang række områder for samarbejde mellem forsvaret og industrien, herunder kom ministeren ind på vigtigheden af fastholdelse og optimal udnyttelse af Industrisamarbejdsaftalens regler for offset ved køb af forsvarsmateriel fra udenlandske leverandører. Ministeren henledte opmærksomheden på, at regler anvendt på den rigtige måde kan medvirke til væsentlig teknologitransferer til danske virksomheder.

Derudover påpegede han, at forsvaret, som alle andre institutioner, står overfor store krav om effektivisering, samtidig med at opgaverne har ændret sig radikalt. Dette vil efter al sandsynlighed betyde stigende udlicitering af opgaver både i Danmark og under operationer i udlandet. Et område som igen byder på store muligheder for danske industri- og servicevirksomheder. Der vil blive brug for partnerskab med industrien om såvel konkrete opgaver som udvikling af nye innovative produkter og ydelser.

Indkøb af erstatningsfly for F16 vil have massiv påvirkning af industrien
Ministeren kom også ind på Danmarks sandsynlige forestående erstatning af F16 jagerflyene. Der er to konkurrenter tilbage; Gripen og JSF. Uanset hvilke fly der vælges, er der tale om en meget stor investering på et tocifret milliardbeløb, som vil give dansk industri meget store udviklingsmuligheder og teknologiløft. Der vil være væsentlig forskel på, hvordan de to konkurrenter i givet fald afvikler deres forpligtigelser, idet Gripen er forpligtiget til at yde 100 % modkøb ifølge industrisamarbejdstalen, hvorimod JSF er undtaget fra reglerne, da Danmark indgår i et partnerskab vedrørende udviklingsprojektet.

Ministeren understregede, at der er vigtigt, at vi allerede nu gør en ekstra indsats for at udvikle en langt stærkere dansk forsvars- og sikkerhedsindustri.

Nye regler for offset inddrager også sikkerhedsindustrien
Sonja Siegismund, Erhvervs- og byggestyrelsen (EBST) gav en grundig orientering om de ændrede regler for anvendelse af offset midlerne under Industrisamarbejdsaftalen.

Efter de nye regler vil man åbne op for offset i forbindelse med levering af en lang række sikkerhedsmæssige produkter og ydelser, hvilket vil indebære, at langt flere danske virksomheder kan komme i betragtning. EBST vil lægge særlig vægt på involvering af SMV (små og mellemstore virksomheder) i deres fremtidige vurdering og godkendelse af offsetkontrakter. Så også her er der en åbning for flere og nye virksomheder indenfor forsvars- og sikkerhedsbranchen.

Kilde: CenSec - http://www.censec.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094