23948sdkhjf

Fra prototype til produktion – en svær overgang

Overgangen mellem en udviklet prototype til et fuldt færdigt produkt, der kan masseproduceres, kan ofte være en svær proces at styre.
Der dukker ting op, som hverken tilhører den egentlige udviklingsproces eller selve produktionen. Og der er meget at hente ved at have begge aspekter med i hele udviklingen af et produkt, har Develco erfaret efter i juli 2007 at have stiftet datterselskabet Develco Products.

- Det viste sig hurtigt, at Develcos 35 udviklingsingeniører ikke havde produktionshåndtering som deres spidskompetence. Det er bedre at bruge eksperterne til det, de er bedst til, i stedet for at forsøge at gabe over områder, som man i bund og grund ikke har ekspertise indenfor, siger Poul Eriksen, salgs- & teknologichef i Develco.

Inden for procesteorien klassificerer man ofte to samarbejdsformer ud fra opgavernes indbyrdes afhængighed:
  1. Long-linked technologies, som er individuelt præget med fokus på egne kompetencer. Der er i denne samarbejdsform en simpel kommunikationskæde, men til gengæld længere tidshorisont, før det masseproducerede produkt er en realitet.
  2. Intensive technologies, hvor man sætter et hold af eksperter sammen. Her er der fokus på samarbejde og integration af teknologi og processer, hvorfor man hurtigere og mere effektivt når frem til den optimale arbejdsgang frem mod det færdige produkt.

En udviklet prototype er ikke nødvendigvis det rigtige produkt rent produktionsteknisk. Inddragelse af produktionstekniske forhold i udviklingsprocessen kan således være med til at optimere produktet i sidste ende. Det optimale er, at tænke processer som overbringelse af nødvendig dokumentation, montagerækkefølge, komponentvalg, testforløb, loddeprocesser og håndtering ind allerede i udviklingsprocessen.

I Develo opstod idéen til stiftelsen af et særskilt firma, da der efterhånden kom flere og flere forespørgsler på totalløsninger, hvor der skulle udvikles et produkt og efterfølgende leveres mange enheder. Develco Products har blandt andet indkøb, logistik, produktlinjevedligehold og leverandørhåndering som ekspertiseområder, og det er noget, der har haft indflydelse på både Develcos og deres kunders hverdag.

- Det betyder først og fremmest, at vores kunder nu kan få en samarbejdspartner, der kører hele vejen. Develco er på koncernniveau nu ikke længere kun et udviklingshus, men kan være totalleverandører og levere et fuldt færdigt produkt – hvis kunderne ønsker det, udtaler Poul Eriksen.

Den sidste pointe er vigtig at få med, for det er ikke alle kunder, der ønsker at gå længere end prototypestadiet. Dette kan der være mange grunde til, men for de investorer/virksomheder, der ønsker at stå med et fuldstændigt færdigt produkt i hånden, kan indkøring af produktionen meget ofte vise sig at være en besværlig hurdle at komme over.

- Mange ser det som en kæmpe fordel, at udvikling og indkøring af produktionen hænger sammen. Develcos udviklingsekspertise gør, at vi sammen med datterselskabets produktions- og indkøbsekspertise kan udvikle produkter optimalt og sammen med leverandøren få en rigtig fremstillingsproces første gang. Produkternes livscyklus er kortere i vores hverdag, derfor skal produktet være rigtigt første gang, fortæller Henning Andersen, der til daglig arbejder som Supply Chain Manager i Develco Products.

Den taktisk kommercielle vurdering af værdikæden er helt essentiel i forhold til produktion. Der er mange forhold, der gør sig gældende, når man skal vælge, om det kan betale sig at producere i Danmark, Europa eller længere væk.

- Det vigtigste er at bevare uvildigheden, så man altid er i stand til at lave den rigtige anbefaling i den videre proces, slutter Henning Andersen.

Kilde: Develco - http://www.develco.dk

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094