23948sdkhjf

Mirakel-projekt skal gøre europæernes elforbrug grønnere

Millioner af el-kunders adfærd skal registreres og være med til at flytte en større del af europæernes samlede strømforbrug over på vedvarende energikilder.
Dataloger fra Aalborg Universitet skal sammen med internationale samarbejdspartnere holde styr på de enorme mængder data i et nyt stort EU-støttet projekt med navnet MIRACLE.

MIRACLE-projektets mål er at gøre elnettet bedre til at håndtere vedvarende energi.

Brug for fleksible forbrugere
Det er ikke muligt at skrue op og ned for energiproduktionen fra vindmøller, solceller og bølgekraftanlæg, så udbuddet matcher efterspørgslen. Fleksibiliteten bliver derfor nødt til at ligge hos forbrugerne.

- Det er dyrt at gemme strøm, og derfor skal vi udvikle et effektivt system, som sørger for, at vi bruger energien, når den er der. Jo bedre vi bliver til det, jo mere vedvarende energi kan vi håndtere i netværket, siger datalogiprofessor Christian S. Jensen fra Aalborg Universitets Center for Dataintensive Systemer og tilføjer:

- Danmark er i forvejen blandt de lande, som bruger mest vedvarende energi takket være vores vindmøller. Men andelen skal meget højere op både herhjemme og i andre lande, hvis vi skal nå vores klimamål.

Dyr strøm nu - eller billigere strøm senere
Christian S. Jensen og professorkollegaen Torben Bach Pedersen har ansvaret for Aalborg Universitets del af det store projekt, som involverer forskningsinstitutioner, energiselskaber og teknologivirksomheder i Tyskland, Holland, Grækenland og Slovenien.

- Opvaskemaskinen kan eksempelvis forsynes med to knapper. Én, som siger start nu, præcis som vi kender det, og én, som starter opvaskemaskinen på det tidspunkt, hvor systemet melder, at strømmen er billigst eller mest miljøvenlig. Så kan jeg som forbruger angive, at jeg gerne vil have strøm til maskinen inden for en given periode så billigt som muligt, alt efter hvilken type forbruger jeg er, forklarer Torben Bach Pedersen.

Millioner af brugere
Miracle-projektet skal demonstrere mulighederne med konkrete testopstillinger i Tyskland og Grækenland.

I Tyskland er en af samarbejdspartnerne det store sydtyske energiselskab Energie Baden-Württemberg AG med millioner af kunder.

Tyske forbrugere bliver derfor forsøgspersoner i stor skala, mens en mere afgrænset test i Grækenland vil gå i dybden med bygninger i et mindre lokalområde.

Projektet ledes af SAP Research, som er den tyske softwaregigant SAPs forskningsenhed. Udover SAP og Aalborg Universitets Center for Dataintensive Systemer (Daisy) deltager det Tekniske Universitet i Dresden, Jozef Stefan Instituttet i Slovenien, energiselskabet Energie Baden-Württemberg AG i Tyskland, Center for Bæredygtige Energikilder (CRES) i Grækenland, teknologi-leverandøren INEA i Slovenien og det hollandske forskningsinstitut TNO.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11