23948sdkhjf

Nanofabrik skal skabe ny produktion i Danmark

Ny teknologi til at producere mikrochips kan sikre billigere produktion og være med til at bevare videnstunge arbejdspladser i Danmark. Projektet etablerer dyb ultraviolet litografi i Danmark.
Den generelle drivkraft bag projektet er miniaturisering - udvikling fra mikro til nanostrukturering. Målet er at kunne overføre strukturer med en præcision på 50 nm, svarende til et menneskehår kløvet ca. 2.000 gange på langs. Teknologien åbner mulighed for at skabe flere og mere komplekse strukturer på samme chip, hvilket efterspørges af industrien.

Miniaturisering giver bedre ydelse til en lavere pris. Bedre ydelse til en lavere pris muliggør flere anvendelser, som kan understøtte større styktal, som for sin del fører til yderligere vækst. En udvikling helt analogt til udviklingen i computerindustrien.

Nye, innovative produkter
Sammen med de danske virksomheder Capres, Ibsen Photonics og Ignis Photonyx sigter DTU Danchip på at etablere teknologien bredt, så mange nye innovative produkter kan se dagens lys.

Ibsen Photonics håber gennem dette projekt blandt andet at kunne udvide produktsortimentet med to nye innovative typer optiske komponenter til fremtidens små, håndholdte spektrometre. Virksomheden vil dermed sikre sig en væsentlig del af dette hastigt voksende markedssegment.

Ignis producerer forskellige typer planare optiske filtre til at sammensætte/separere (multiplekse/demultiplekse) lyssignaler i fiberlysledere. Øges opløsningen af de mønstre, der bruges til produktion af disse filtre, opnår man dels en reduktion af produktionsprisen på grund af bedre kvalitet (øget repeteringssucces), dels bedre præstationer af de enkelte filtre. Samtidig kan man udvikle nye typer filtre, der kan sikre et højere kanalantal end hidtil.

Kan udnyttes af hele mikro- og nanoindustrien
Capres vil med den nye teknologi videreudvikle deres enestående mikro-probe teknologi inden for nye anvendelsesområder. Det drejer som om anvendelser inden for fremstilling af computerchips, harddiske og solceller.

Teknologien der etableres i projektet kan udnyttes af hele mikro- og nanoindustrien i Danmark og skal medvirke til at sikre industriens vækst og konkurrencedygtighed i en foranderlig verden. Projektet skal sikre videnstunge arbejdspladser i Danmark gennem hurtigere og billigere vej fra forskning til produktion.

Det samlede budget for projektet er 14 mio. kr., hvoraf Højteknologifonden bidrager med de 7 mio. kr.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078