23948sdkhjf

Europæiske millioner til dansk nano-græs

Professor Anja Boisen fra DTU Sundhedsteknologi har netop modtaget en bevillig på 1,1 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd, ERC.

Det oplyser DTU i en pressemeddelelse.

Bevillingen sker til projektet Hermes, der er en serie sensorer udviklet til medicinsk brug. Det er tredje gang, at Boisens forskning viser så gode resultater, at ERC har støttet projektet.

Måle kemorester i blodet Den teknologi, som Anja Boisen og hendes kolleger i de kommende halvandet år skal udvikle, skal kunne måle koncentrationen af medicin i blodet. Det er blandt andet vigtigt for hendes samarbejdspartner, Rigshospitalet, i deres behandling af kræftramte børn.

Efter en behandling med kemoterapi er det ofte nødvendigt at kunne stoppe behandlingen inden al medicin er ude af kroppen. Det gør man for at mindske den giftige effekt, medicinen har på kroppens raske celler.

En græsplæne på nano-niveau
Hendes idé til en ny fremgangsmåde bygger på målemetoden surface enhanced raman scattering (SERS). Det er en optisk målemetode, hvor man kaster lys på en ’ru’ overflade som en græsplæne, bare i nanoskala - derfor har Anja Boisen døbt teknologien ’nanogræs’.

Oprenset blod påføres nanogræsset i et meget tyndt lag. Molekyler fra f.eks. kræftmedicin sætter sig fast i ’græsset’. De får lyset til at spredes, og det får dermed en ny bølgelængde.

Forskellige typer medicin vil placere sig forskellige steder på overfladen, og derved kan lægen med stor nøjagtighed se, hvilke rester, der er tilbage i blodet og hvor meget. Den nøjagtighed danner baggrund for en mere præcis dosering af modgift til kemoterapien.

- Hvis vi kommer i mål med projektet, kan vi se frem til, at lægerne kan lave målinger på få minutter og måske endda overvåge patienten i realtid. Vel at mærke ved sengen, uden behov for specialiseret arbejdskraft og uden at skulle sende prøverne til et centralt laboratorium, siger Anja Boisen.

Kilde: https://www.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=%7bE...

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094