23948sdkhjf

Aldrig sket før: Dansk virksomhed udvikler komponentstandard til ESA

Det er ikke hver dag, at man får lov at udvikle den standard for elektronikkomponenter, som andre virksomheder fremover skal rette sig efter.

Ikke desto mindre er det lige præcis det, som Flux i Asnæs har gjort som den første danske virksomhed nogensinde og den femte virksomhed i ESAs historie.

Sammen med det europæiske rumagentur ESA har Flux udviklet den standard, der skal sætte baren for kvaliteten i nogle af de komponenter, ESA bruger til deres rummissioner.

- Der findes internationale standarder inden for alle brancher på en lang række produkter. Men indenfor rumfart, er der tale om så specifikke og komplekse produkter, at de ikke har haft en standard defineret. Det er nemmere at forfatte standarder til produkter, der laves hele tiden. Det er meget svært at skrive en standard til noget, der ikke er defineret. Men det har vi altså gjort, siger Lars A. Gregersen, der er business director i Flux.

Standarden hedder ESCC3201/013 “Cutom Magnetics by FT model” - custom magnetics er individuelt designede spoler og transformatorer. FT står for Flux. 

Flux udvikler spoler og transformatorer, som kan bruges i satellitter og har været i rumfartsbranchen i snart 25 år.

Vi sætter indgangsbarrieren
Og standarden kan potentielt give en række fordele for Flux, når det er deres eget eksempel, der nu skal efterleves.

- For Flux betyder det, at vi sætter reglerne med konstruktionen af vores egne produkter. Vi sætter så at sige indgangsbarrieren for, hvad man kan tillade sig i branchen inden for disse produkter, siger Lars A. Gregersen.

En anden fordel er, at Flux’ komponenter nu automatisk er ESA-godkendt, når de forlader fabrikken i Asnæs.

- Det vil sige, at en kunde ikke selv behøver at køre dem igennem en test, og det betyder, at de kan spare en arbejdsgang. På den måde kan man jo forestille sig, at vi kunne komme forrest i køen, når kunder skulle vælge en til at producere for dem, siger Lars A. Gregersen og fortsætter:

- Vi står bedre, men vi står også med et større ansvar. Når man er kvalificeret af ESA, så har man det fulde ansvar for produktets korrekthed, holdbar og funktion. Det forpligter, siger han.

Andre skal lægge sig i selen
Det var Flux selv, der henvendte sig til ESA og tilbød at udarbejde en standardisering.

- Vi har opfordret ESA til at få nogle standarder, fordi de gældende i industrien ikke har dækket vores område. Og det er alt andet end lige at producere, når der ligger nogle retningslinjer, siger han og fortsætter:

- Anerkendelsen fra ESA betyder, at vi har gjort det godt i vores virksomhed. Vi fortsætter, som vi altid har gjort. Nu er det alle de andre, der skal lægge sig i selen, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141