23948sdkhjf

Afgående Necas-direktør: Jeg har meget mere at give af

Necas' direktør, Ib Gosmer, har ikke tænkt sig at drosle ned, når han til februar giver tøjlerne videre til Peter Ladefoged i et planlagt generationsskifte. 

Det fortæller han i dette interview med Electronic Supply.

Først og fremmest skal han hjælpe den nye direktør godt i gang, men efterfølgende er det hans plan at etablere sig som selvstændig konsulent og på den måde bringe sin store erfaring i spil for elektronikbranchen og højteknologiske nichevirksomheder.

- Jeg har stadig meget mere at give af, og jeg ser frem til at sætte mine evner og min erfaring i spil i andre sammenhænge, siger Ib Gosmer, der til foråret runder 66 år.

Der er lige dele vemod og forventningens glæde at spore i den rutinerede direktør, der efter 25 år i spidsen for Necas er klar til nye udfordringer.

- Jeg har i alle årene drevet virksomheden, som var den min egen. Og når man er direktør i en virksomhed på størrelse med Necas, med 30 ansatte, er man blot et serviceorgan, der skal facilitere, at medarbejderne kan passe deres arbejde, siger Ib Gosmer, der i øvrigt måtte udsætte interviewet med Electronic Supply i adskillelige minutter, da der blev leveret ny kaffeautomat på firmaadressen.

- Det er sådan en med kakao og koldtvandsbeholder. Den slags personalepleje kan kun sortere under direktøren, lyder det fra den lune nordjyde, der med eksemplet understreger vilkårene for ledere i små og mellemstore virksomheder som Necas.

For selvom Necas er en højt specialiceret virksomhed med mange store og vigtige kunder, og udelukkende producerer til eksport, er dagligdagen helt nede på jorden.

- Der er ikke sådan, at jeg sidder med fødderne oppe på skrivebordet og læser Børsen eller Electronic Supply fra morgen til aften. Som direktør har du det privilegium, at du både skal lukke, slukke og feje. Det, de andre ikke har nået, skal du lave, siger Ib Gosmer med et grin og understreger, at han hver eneste dag har glædet sig til at stå op og gå forrest for Necas.

- Hvis ikke man er indstillet på det, skal man holde sig væk fra denne her type virksomhed. De store strategiske tanker kan du gemme til om aftenen eller i weekenden. Når man er her, skal man være med til at lave penge, siger Ib Gosmer.

Ingen bagkant

Når januar bliver til februar, overdrager Ib Gosmer som bekendt direktørposten til Peter Ladefoged. Men det betyder ikke, at Necas må sige farvel til den rutinerede direktør, der sammen med medarbejderne har bygget virksomheden op til det, den er i dag.

- Jeg vil i første omgang hjælpe den nye direktør godt i gang, og så skal jeg efterfølgende være med til at øge kapaciteten i salgsafdelingen, siger Ib Gosmer, der ikke umiddelbart kan sætte en bagkant på sit engagement hos Necas.

Det kommer, når det kommer, lyder det.

Tanker energi

Men når Ib Gosmer en dag forlader Necas, ser han som sagt frem til at sætte sine evner i spil i nye sammenhænge. Det kommer til at handle om at forløse potentiale for andre virksomheder. Eksempelvis startups, der kan komme hurtigere frem i verden med en rutineret guide.

- Det glæder jeg mig rigtig meget til. Det er meget smittende, når man får lejlighed til at arbejde sammen med mennesker, der er drevet af deres ide. Den passion og det drev kan noget helt særligt. Det giver energi, siger Ib Gosmer, der også på et højere samfundsmæssigt plan ser det næsten som et ansvar, at han fortsætter som konsulent i stedet for at planlægge sit otium med køkkenhave og lur på sofaen, som andre med samme antal fødselsdage i bagagen måske tænker på.

Måske kan han være med til at hjælpe den næste store danske eksportsucces på vej.

- Nej, jeg skal ikke hjem og slappe af. Jeg har stadig meget mere at give af, siger Ib Gosmer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11