23948sdkhjf

Coronakrisen har ikke mindsket lysten til at søge nye patenter

Patentansøgninger fra Danmark ved Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) var i 2020 næsten på niveau med 2019-niveauet på trods af coronapandemien.

Det viser nye tal fra EPO Patent Index 2020, der netop er offentliggjort.

Antallet af patentansøgninger faldt med beskedne 0,5 procent til i alt 2.404 i 2020. Det er det næsthøjeste antal danske patentansøgninger, der er indgivet til EPO til dato efter 2019-toppen.

Med i europæisk top

Ser man i forhold til befolkningens størrelse indtager Danmark en fornem tredjeplads blandt de lande, der har søgt flest patenter. Med 410 ansøgninger per en million indbyggere er vi kun overgået af Schweiz og Sverige og ligger pænt foran Holland, Finland, og Tyskland på de næste pladser.

- Det faktum, at danske patentansøgninger forblev næsten stabile sidste år på trods af pandemien, vidner om Danmarks modstandsdygtighed inden for innovation baseret på dets stærke R&D-investeringer og infrastruktur, siger EPO’s præsident António Campinos, og fortsætter:

- Dette afspejles også i landets høje placering i patentansøgninger per person. Og selvom vi ikke kan forudsige de patenttendenser, der vil opstå i de kommende måneder eller år, ved vi, at videnskab, forskning og innovation, understøttet af et stærkt patentsystem, vil spille en nøglerolle i at gøre vores verden sundere og mere bæredygtig – og drive et økonomisk opsving.

Energi- og medicinalsektoren er mest aktive

Med 121 indgivne ansøgninger (-22 procent i forhold til året før) var Novozymes Danmarks mest aktive patentansøger ved EPO i 2020 efterfulgt af Vestas med 111 ansøgninger (-17 procent) og Novo Nordisk med 108 ansøgninger.

Ikke overraskende var Region Hovedstaden den region i Danmark, hvor der blev søgt flest patenter. Faktisk var Region Hovedstaden den 14. stærkeste region i Europa for patentansøgninger ved EPO og øgede i 2020 antallet af patentansøgninger med 3,3 procent til 1.402. Region Hovedstaden havde 58,3 procent af alle danske patentansøgninger indgivet i 2020 efterfulgt af Region Midtjylland med en andel på 25 procent og Syddanmark med en andel på 12,1 procent.

Antallet af patentansøgninger i et af Danmarks vigtigste teknologifelter, ”motorer, pumper, turbiner”, hvor mange patentansøgninger om energiteknologi indsendes, faldt med 20,6 procent i 2020 efter at have vokset med 25 procent i 2019.

Medicinsk teknologi blev Danmarks næstmest aktive teknologifelt med 18,7 procent (-10 procent i forhold til året før), og lægemidler røg op på tredjepladsen med en kraftig stigning på 42,4 procent. Bioteknologi faldt til fjerdepladsen med 20 procent færre patentansøgninger

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093