23948sdkhjf

Erhvervsstyrelsen på dual use-kontrolbesøg: Vi besøger 2-3 flere inden sommer

Erhvervsstyrelsens eksportkontrol har siden 1. januar 2021 været på et enkelt varslet kontrolbesøg hos en virksomhed, der fremstiller produkter til eksport under dual use-forordningen.

Det fortæller Erhvervsstyrelsen i et skriftlig svar til Electronic Supply.

Kontrolbesøg hos producenterne fik Erhvervsstyrelsens hjemmel til via af den lov, som Folketinget vedtog 26. november 2020. Loven giver også Erhvervsstyrelsen mulighed for at udføre uvarslede kontrolbesøg hos virksomheder, der ikke samarbejder med styrelsen.

Før jul meddelte Erhvervsstyrelsen, at man regnede med, at omkring 10 producenter, der eksporterer produkter omfattet af dual use forordningen, i løbet af 2021 kunne se frem til at bruge en arbejdsdag på at blive kontrolleret af to medarbejdere fra Erhvervsstyrelsen.

Fakta om dual use produkter:

Produkters funktion og anvendelsesmuligheder er afgørende for, om det kræver en særlig tilladelse at eksportere dem.

Nogle produkter kan både bruges til civile og militære formål. Den slags produkter kaldes dual-use produkter.

EU's kontrolliste indeholder de dual-use produkter, som kræver en eksporttilladelse.

Kilde:
eksportkontrol.erhvervsstyrelsen.dk

- Erhvervsstyrelsen fik den 1. januar 2021 mulighed for at foretage kontrolbesøg hos de virksomheder, der har dual-use eksportaktiviteter eller aktiviteter, der falder ind under sanktionsbestemmelser i EU’s sanktioner overfor tredjelande, forklarer Erhvervsstyrelsen i det skriftlige svar.

- Erhvervsstyrelsen har indtil videre gennemført et varslet kontrolbesøg og planlægger yderligere 2-3 varslede besøg inden sommer. Styrelsen forventer at gennemføre ca. 10 kontrolbesøg årligt. Erhvervsstyrelsen har ikke – indtil videre - foretaget uvarslede besøg, skriver Erhvervsstyrelsen. 

Det er ikke oplyst, hvilken virksomhed eller hvornår kontrolbesøget fandt sted.

Fra 0 til ti kontrolbesøg

Via en aktindsigt hos Erhvervsstyrelsen har Electronic Supply tidligere fået oplyst, at man i perioden fra 2016-2019 ikke har været på et eneste anmeldt kontrolbesøg hos virksomheder, der producerer dual use-produkter.

I 2015 var Erhvervsstyrelsen på fire varslede kontrolbesøg og forklarede i svaret på aktindsigten:

- ... at styrelsen i forlængelse heraf i et tilfælde gav en indskærpelse til virksomheden og i et tilfælde opfordrede til øget opmærksomhed på eksportkontrolreglerne og vilkårene for eksporttilladelserne.

Efterfølgende blev Erhvervsstyrelsen dog opmærksom på, at man ikke havde den tilstrækkelige lovhjemmel til at foretage kontrolbesøg og indstillede herefter aktiviteterne.

Forslaget om øget kontrol af eksportvirksomhederne og hjemmel til uvarslede kontrolbesøg kom efter, at Erhvervsstyrelsen i oktober 2020 politianmeldte den danske forsvarsudstyrsproducent Terma for have leveret udstyr til de Forenede Arabiske Emirater, som menes at have været anvendt i borgerkrigen i Yemen.

Hos Terma er man dog af den opfattelse, at den pågældende eksport er sket i fuld overensstemmelse med gældende danske og internationale regler. 

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062