23948sdkhjf

Virksomheder søges til gratis forløb: Printet elektronik skal give smartere produkter

Teknologisk Institut skal, som leder af den europæiske hub LEE-BED, hjælpe industrien til at udvikle fremtidens smarte produkter. Nu søger man 10 virksomheder, der ganske gratis kan deltage i et udviklingsforløb med hubben for printet elektronik.

– Vi står i spidsen for den europæiske hub LEE-BED. Her stiller vi sammen med Europas førende forskningsinstitutter kompetencer og faciliteter inden for printet elektronik til rådighed for industrien. Målet er at styrke europæiske virksomheders konkurrenceevne gennem nye teknologier, inden vi bliver overhalet af Asien og USA, siger Zachary Davis, der er sektionsleder på Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.

Omdrejningspunktet er printet elektronik. Teknologien, der gør det muligt at printe elektrisk ledende baner på stort set alle overflader. Ved at printe sensorer og antenner i produkter, der ellers ikke har smarte funktionaliteter, bliver det muligt at udvikle nye produkter til en lang række sektorer.

Der er afsat 80 millioner kroner til initiativet, og lige nu kan 10 virksomheder få adgang til hubben helt gratis.

- Virksomhederne kan afprøve nye teknologier uden at foretage store investeringer og løbe en økonomisk risiko i startfasen. På Teknologisk Institut fungerer vi som single entry point og formidler kontakten til de forskningsinstitutter – inklusiv os selv – der bedst kan hjælpe virksomheden i mål med deres innovation. Herefter får kunden adgang til udstyr og ekspertise fra institutterne, der giver sparring fra prototype over pilotproduktion til produktion i fuld skala, siger Zachary James Davis.

Printet elektronik er ifølge Teknologisk Institut mere udbredt i industrien i Asien og USA. Med inkjet- og aerosol-teknologi printer de meget fine lag på bøjelige materialer som folie, papir og tekstiler. Det åbner op for helt nye muligheder, da man i stil med 3D-print kan printe komplekse konstruktioner til priser, der kan konkurrere med masseproducerede produkter.

– Den teknologi vil vi udbrede i Europa. I LEE-BED har vi allerede samarbejdet med smykkegiganten Swarovski, der nu kan printe touch-sensorer og LED-belysning i deres krystaller, som kan indgå i tøj og interiør. Vi har også udviklet prototyper på IoT-løsninger og smart packaging for ACCIONA og Grafietic. Med vores udstyr og kompetencer kan vi give virksomhederne direkte adgang til viden og faciliteter. På den måde kan vi accelerere implementeringen af printet elektronik i Europa, siger Zachary Davis.

LEE-BED-konsortiet holder webinar for interesserede virksomheder 17. juni. Her fortæller de forskellige partnere om konceptet bag LEE-BED, og hvordan man som virksomhed kan deltage i et udviklingsforløb.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094