23948sdkhjf

GomSpace-direktør på tærsklen til ny æra: Det her er det sjoveste, jeg nogensinde har været med til

Aalborg-virksomheden GomSpace, der udvikler og producerer satellitter, har fået afgørende vind i sejlene med den største kontrakt til dato og udsigten til at skulle hente 50-60 nye medarbejdere ind inden jul.

Og optimismen buldrer af sted på ledelsesgangen. Denne store kontrakt kan blive den første af flere, men det kræver en toppræstation af hele organisationen.

- Med denne kontrakt får vi muligheden for at tage virksomheden til det næste niveau. Det er virkelig stort, siger Niels Buus, der har været CEO for den børsnoterede virksomhed siden 2014. 

I første omgang skal GomSpace foreløbigt udvikle og producere tre satellitter til Startical-projektet. Den kontrakt er 100 millioner kroner værd. Men når projektet går videre i næste fase, så skal der produceres et sted mellem 200-400 satellitter. 

Og ikke alene bliver det til fast arbejde, hvis GomSpace lander hovedkontrakten på Startical. Den platform, som nu skal udvikles, kommer til at give virksomheden stærke kommercielle kort på hånden i de kommende år.

- Vi er lige nu i det, man kalder IOD-fasen. In orbit demonstration. Der er mange forskellige projekter, og der kommer endnu flere til hele tiden, fortæller Niels Buus.

Et spøgelse helt bagest i bevidstheden

Selvom optimismen er høj på Langagervej i Aalborg, så skal man ikke mange år tilbage for at finde et projekt, der i stedet for at løfte forretningen, endte med næsten at flå den i stykker.

I 2017 havde GomSpace entreret med en international virksomhed, som havde fået udviklet en satellit, der var klar til at gå i produktion. De havde brugt i omegnen af otte millioner euro på at udvikle satellitten, og GomSpace havde mandet op i produktionen.

- Men så kunne de ikke skaffe pengene på børsen og så måtte vi lukke projektet ned igen, forklarer Niels Buus om de dystre dage og måneder.

- Over tre gange måtte vi simpelthen fyre medarbejdere på grund at det projekt. Det var over 100 mennesker, der mistede deres arbejde. Det var virkelig en voldsom omgang, siger Niels Buus.

Og selvom der i det aktuelle projekt ikke er den store risiko for, at kunden ikke kan betale, da det i den sidste ende er den spanske stat, der er økonomisk garant for projektet, så spøger historien fra 2017 stadig i bevidstheden.

Hvad nu hvis?

- Ja, det er da helt sikkert noget, der stadig ligger omme bagest i bevidstheden både hos mig og hos mange andre her i virksomheden, lyder det fra topchefen. Virksomheden er siden  blevet stabiliseret og havde sidste år et positivt cashflow.

- Vores forventninger til markedet og drømmen om, hvad vi kan skabe, har ikke lidt det mindste knæk, siger Niels Buus.

At turde træde ud over afgrunden

Niels Buus har som sagt stået i spidsen som CEO for GomSpace siden 2014. Han er oprindeligt uddannet civilingeniør i mekanik med speciale i optik fra Aalborg Universitet i 1985.

Han har tidligere gjort karriere som direktør for radardivisionen hos Terma og som administrerende direktør for softwarevirksomheden GateHouse.

Men han lægger ikke skjul på, at det er hos GomSpace, at han er blevet udfordret mest. Og hos GomSpace, at modet til at satse og have is i maven, er en nødvendighed.

Gang på gang investerer virksomheden en masse tid og penge for at vinde en kontrakt. Og der er man altså ude over afgrunden med mange millioner kroner, hvis det glipper.

- Altså man kan nemt finde alle mulige grunde til, at man ikke skal satse. Men lige siden starten hos GomSpace har vi aldrig været i tvivl om, at der er et kæmpe potentiale, som vi bliver nødt til at satse på at udnytte.

- Man skal turde at tænke tanken. Man kommer aldrig op på toppen af et podium, hvis ikke man kan forestille sig det og så skal man være villig til at tage risikoen.

- Jeg har flere gange stået foran 100 mennesker til investoraftener og fortalt, at jeg har muligheden for at blive set som Nordjyllands største helt. Men jeg har også muligheden for at blive kendt som det største fjols nogensinde, siger Niels Buus. 

GomSpace trækker ud til overhaling

Det er nogle overordentligt spændende år, som GomSpace står over for. Vægten i at blive valgt til Startical-projektet kommer til at transformere virksomheden. Den teknologiske udvikling og de erfaringer, som organisationen kommer til at høste, bliver uvurderlige.

- Det her er helt klart det sjoveste og det mest spændende, jeg har været med til i min karriere.

- Men vi skal også performe og vise det bedste af os selv. Og når jeg trykker folk på maven, både medarbejdere og bestyrelse, så er de bare klar. Vi er klar til at gøre det her og det bliver sjovt, fordi vi virkelig får muligheden for at vise, hvad vi kan, siger Niels Buus.

- Vi lægger os ud i overhalingssporet nu for at komme forbi alle de andre. Det kan vi kun gøre ved at yde noget ekstraordinært. Og hvis ikke vi var klar til det, så kunne vi lige så godt bare køre ind til siden igen, siger Niels Buus.

GomSpace skal levere den første satellit til opsendelse i slutningen af næste år. Yderligere to satellitter skal leveres og opsendes i slutningen af 2023.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093