23948sdkhjf

Trods stor succes: Fenagy søger komponenter og nye medarbejdere med lys og lygte

Varmepumpeproducenten Fenagy i Aarhus har haft vind i sejlene siden opstarten i august 2020. Og det ser ud til at fortsætte i 2022 - men det betyder ikke, at virksomheden ikke kæmper med de samme udfordringer som alle andre. 

Medstifter og CEO Kim Gardø Christensen fortæller at udfordringerne i 2021 primært har ligget på to områder: Leverance at komponenter og nye medarbejdere.

Men der har også været fokus på en anden stor udfordring, når det kommer til de store luft-til-vand varmepumper, nemlig afrimning, når udetemperaturen kommer under ca. 5°C. 

Booker i forvejen

- Vores forsyningskæder er belastede og vi skal bruge rigtig meget energi på at sikre vores indkøb af komponenter. Endvidere oplever vi prisstigninger fra vores leverandører og det kan være frustrerende at skulle sende sådanne prisstigninger videre til vores kunder, siger Kim Gardø Christensen og uddyber:

- Helt konkret booker vi nu komponenter 12 måneder frem i tiden hos vores underleverandører i 4-6 leverings-slots. Samtidig laver vi mere smidige prisaftaler, så vores priser kan holdes over for vores kunder.

Han fortæller, at det særligt er PLC-udstyr, elektriske komponenter samt komponenter med stort indhold af kobber og aluminium, der er en mangelvare. 

Teknologisk udfordring

Fenagy har eksisteret siden august 2020 og i den forgangne tid er det blevet til mere end tyve projekter. Der er afleveret fem projekter og Fenagy udbreder sin varmepumpeteknologi, hvor der anvendes CO2 som kølemiddel, til landene omkring os. 

Men dermed ikke sagt, at det har været uden udfordringer, sådan at stå med udviklingen af en ny type varmepumpe.

- Teknisk er vi kommer fint i mål med projekterne, men den store udfordring med luft-til-vand varmepumper er selvfølgelig afrimning når udetemperaturen kommer under ca. 5°C. Dette kræver et optimalt system både i den fysiske opbygning og metode, men også styringsmæssigt, siger Kim Gardø Christensen. 

For at lykkes med afrimningen arbejder Fenagy med to forskellige systemer. Koldgasafrimning for varmepumper under ca. 1 MW og glykolafrimning for de større varmepumper.

- Glykolafrimningen er en meget sikker metode på større varmepumper, hvor der er rigeligt varme til rådighed, da den tages fra fjernvarmens retur, fortæller Kim Gardø Christensen, der har løst det hele ved at opdele energioptageren i sektioner, således at en glykolkreds kan opvarme hele varmeveksleren sekventielt og al is kan smeltes.

Energioptageren er opdelt i mindst fire delkredse, hvor én kreds afrimes ad gangen.

- På den måde fortsættes varmepumpens normale drift under afrimningen. Både afrimningstiden og tiden mellem afrimninger afgøres af målinger på fordamperen og en beregningsalgoritme. En optimal afrimning kan forbedre varmepumpens effektivitet med 10-15%, siger Kim Gardø Christensen og tilføjer: 

-  Vi føler, at vi nu er kommet tæt på den optimale strategi for afrimning.   

Nyansættelser

Fenagy tæller idag 35 ansatte, men der skulle gerne komme flere til i løbet af 2022. Men her løber virksomheden ind i endnu en udfordring.

- Vi har en del et åbne stillinger, som vi håber at besætte i det nye år, men på denne front er det heller ikke så nemt. Vi mangler en til to projektledere samt montører både i vores egen produktion, men også montører til opstart og service af vores anlæg hos vores kunder, siger Kim Gardø Cristensen og forklarer at man i høj grad søger at udnytte egne netværk til at finde nye medarbejdere. 

- Et ønske til det nye år kunne være en normalisering af hele situationen, siger Kim Gardø Christensen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08