23948sdkhjf

Martin: Derfor flytter vi produktionen hjem til Danmark

Den nordjyske lysproducent havde flere gode grunde til at nedlægge produktionen i Kina for i stedet at satse på Frederikshavn.
Martin Professional gik tidligere på året imod strømmen, da den nordjyske lysproducent meddelte, at man fremover vil lukke produktionen i Kina for at koncentrere en større del af den om Frederikshavn.

Men egentlig er beslutningen hverken så dramatisk eller ulogisk, som den umiddelbart kunne lyde, forklarede fabrikschef Peter Høy torsdag på et netværksmøde for nordjyske ledere.

- Vi har hjemtaget omkring 40 arbejdspladser, men samtidig outsourcet en fabrik med cirka 300 ansatte, sagde Peter Høy, som i dag står i spidsen for cirka 220 ansatte på den moderne montagefabrik i det vestlige Frederikshavn, mens den tidligere fabrik i den sydøstlige del af byen i dag fungerer som lager, før en eventuel køber findes.

Ifølge Peter Høy handlede beslutningen om at nedlægge produktionen i Kina heller ikke udelukkende om at tilgodese danske arbejdspladser.

Faktisk havde Martin en hel række af gode og saglige argumenter for at hjemtage produktionen.

Transporttiden: Op mod 80 procent af Martins produkter afsættes i enten Vesten eller USA, så ved at have produktionen i Frederikshavn frem for Kina, blev transporttiden reduceret med flere uger.

Totalomkostninger: Selv om enhedsomkostningerne –på grund af lønnen – var lavere i Kina, blev differencen spist op af driften af en ekstra fabrik, fragt/transport og større lagerbindinger.

Kopleksitet: Ved en low volume/high mix-produktion er der for stor risiko ved at producere så langt væk – eksempelvis ved konstruktionsændringer.

Teknologiskifte: Produktionen kræver stadig færre af de løntunge arbejdstimer, hvilket i sidste ende betyder, at lønnen i forhold til den endelige salgspris betyder mindre.

Innovation: Ved at have produktion og udvikling tættere sammen, reduceres den såkaldte ”time-to-market”-tid med 4-6 måneder.

Oven på en brutal start på 2009, hvor finanskrisen næsten fra den ene dag til den anden reducerede omsætningen hos Martin Professional med 50 procent, er lysproducenten i dag på vej mod tidligere tiders niveau.

I regnskabet for årets første kvartal af 2012 opjusterede Schouw & Co. – der ejer Martin – forventningerne til resultatet (EBIT) fra 20-30 mio. kr. til 25-35 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078