23948sdkhjf

Redegørelse: Danfoss vidste ikke at varmevekslere ville ende i russiske skibe

Hverken Danfoss eller det danske datterselskab Sondex vidste, at Danfoss' russiske datterselskab solgte varmevekslere til det russiske militær, skriver Danfoss i en redegørelse til Erhvervsstyrelsen.

Hverken Danfoss eller dets selskab Sondex i Kolding vidste, at komponterne fra Sondex, der blandt andet bruges til produktionen af varmevekslere, ville blive solgt til den russiske flåde og i dag er installeret i flere russiske våbenskibe. 

Det skriver Danfoss i en redegørelse til Erhvervsstyrelsen, som mediet Danwatch har fået aktindsigt i.

Varmevekslerne blev produceret af Danfoss' russiske datterselskab JSC Ridan, som har fabrik i Nizhny i Novgorod i Rusland.

"Sondex A/S leverer dele til varmevekslere til JSC Ridan. Disse dele er enkeltplader, kassetter (plader, der loddes sammen to og to) og pakninger," skriver Danfoss i redegørelsen, som virksomheden har indgivet til Erhvervsstyrelsen.

Men hverken Danfoss eller Sondex vidste, hvem JSC Ridan solgte varmevekslerne til, skriver Danfoss.

“Danfoss A/S og dets danske datterselskaber gøres ikke af JSC Ridan bekendt med det endelige slutprodukt, slutbruger og/eller slutbrugen. Dette gælder også for et eventuelt salg, levering, overførsel eller eksport af varmevekslere eller andre produkter fra JSC Ridan til det russiske militær, herunder til det russiske militær som slutbruger.”

Undersøges for at bryde sanktioner

Danfoss' har siden midten af juni været genstand for styrelsens undersøgelser om, hvorvidt man har brudt dual-use reglerne eller EU's sanktioner, som Rusland har været underlagt siden annekteringen af Krim-halvøen i 2014.

Danfoss modtog dengang nyheden om undersøgelsen med sindsro.

“Danfoss har oplyst til Erhvervsstyrelsen, at dets egne undersøgelser ikke giver anledning til at tro, at eksterne eller interne regler og procedurer er blevet overtrådt. Danfoss afventer derfor uden bekymring resultatet af Erhvervsstyrelsens undersøgelse," skrev Danfoss i en pressemeddelelse.

Danfoss meldte den 15. juli ud, at koncernen har indgået en aftale om at afhænde  alle selskabets russiske aktivi JSC Ridan og alle selskabets til den lokale ledelse, og at transaktionen forventes afsluttet i september måned i år.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.063