23948sdkhjf

Unge svigter videregående tekniske uddannelser

Tekniq Arbejdsgiverne ser med bekymring på årets optag på de videregående uddannelser, hvor der med enkelte undtagelser er tilbagegang i optaget på ikke mindst de tekniske uddannelser

"Det er skidt for både industrien, installationsbranchen og den grønne omstilling og kræver omgående politisk handling".

Sådan lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne i en kommentar til, at det samlede optagelsestal på de videregående uddannelser er væsentlig lavere end de seneste år. 

Et af de områder, hvor det går den forkerte vej, er indenfor de tekniske uddannelser – med et fald på cirka 11 procent i forhold til 2021.

Det viser nye tal fra Forsknings- og Undervisningsministeriet.

- Udviklingen er stærkt bekymrende. Faldet skyldes formentlig den aktuelle højkonjunktur og høje beskæftigelse i blandt andet industri- og installationsbranchen, vigende søgning til velfærdsuddannelserne samt de senere års store optag under coronapandemien, hvor rekordmange unge startede på en videregående uddannelse, siger Jørgen Prosper Sørensen, uddannelsespolitisk konsulent i Tekniq Arbejdsgiverne.

Tekniq Arbejdsgiverne repræsenterer 4.100 virksomhederne indenfor el, vvs og metal.

- Udviklingen er ekstra problematisk i en tid, hvor der i høj grad er brug for dygtige hænder og hoveder til den grønne omstilling, uddyber Jørgen Prosper Sørensen.

Han peger på. at medlemsvirksomhederne har travlt og har et stort behov for dygtige medarbejdere med tekniske kompetencer til arbejdet med hele den grønne omstilling, omstillingen til bæredygtig produktion og den generelle håndtering af den teknologiske og digitale udvikling i det danske samfund. 

STEM-uddannelser falder 

Jørgen Prosper Sørensen anerkender i sin kommentar til de nye tal, at der også er udfordringer med søgningen til andre uddannelsesområder – ikke mindst indenfor velfærdsuddannelserne.

- Men i bestræbelserne for at rette op på problemerne dér, er det vigtigt, at man ikke overser de erhvervsrettede STEM-uddannelser, der efterspørges i brancher, som netop understøtter og finansierer hele vores velfærd, siger han.

STEM-uddannelserne dækker Science, Technology, Engineering og Mathematics og er faldet med cirka 10 procent siden sidste år.

Det største fald ses på STEM-erhvervsakademiuddannelser, hvor 426 færre er optaget i år end i 2019. Det svarer til et fald på 15 procent.

En relativt stor andel af dette fald kan tilskrives færre optagne på engelsksprogede STEM-uddannelser, hvor der i 2022 er optaget 352 færre end i 2019, svarende til et fald på 93 procent.

- Det er vigtigt, at regeringen og Folketinget i efterårets trepartsforhandlinger sætter fokus på hele efter- og videreuddannelsesområdet for at fremme livslang læring. Vi står overfor et travlt arbejdsmarked, hvor der nu og her er et stort behov for at man i eksempelvis metalindustrien og installationsbranchen løbende opkvalificerer den eksisterende arbejdsstyrke til den hastige teknologiske og digitale udvikling, siger Jørgen Prosper Sørensen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078