23948sdkhjf

Tre-For tager ny brændselscelle-teknologi i brug

Multienergiselskabet Tre-For har taget en helt nyudviklet brændselscelle i brug i fem af de teknikhuse, selskabet anvender til at levere fibernet til Trekantområdet.
Brændselscellen, der er af typen DMFC (Direct Methanol Fuel Cells), er udviklet i samarbejde med IRD Fuel Cells Technology i Svendborg med støtte fra det statslige EUDP, Energiteknologisk Udvikling- og Demonstrationsprogram, under Energistyrelsen.

Tre-For er hovedaktionær i IRD og har gennem de seneste år været med i forskningen og udviklingen af DMFC brændselscellen.

- Vi er meget optaget af innovation og ny teknologi, der sikrer mere bæredygtighed og en større hensyntagen til vores miljø, og vi ser et stort potentiale i brændselsceller. Derfor investerede Tre-For for år tilbage i IRD, og nu nærmer vi os fasen, hvor udviklingen er så langt, at investeringen begynder at give de ventede resultater, siger Knud Steen Larsen, administrerende direktør i Tre-For.

Brændselsceller som backup
Brændselscellen skal bruges som backup til de batterier (UPS-centre), der skal drive teknikhuset i tilfælde af strømnedbrud, så kunderne ikke bliver berørt, hvis uheldet skulle være ude. Det er første gang, man bruger DMFC brændselsceller i UPS-centre i Danmark.

- Brændselscellerne fungerer som en slags batteriforlængere. Med brændselscelleteknologien kan vi oplade batterierne, mens de er i anvendelse helt uden brug af strøm. Det giver en betydelig længere levetid for backup-systemet og endnu højere oppetid for kunderne, siger Martin Vesterbæk, der er projektleder på Tre-For's forskning og udvikling af brændselsceller.

Metanol i stedet for benzin eller diesel
DMFC brændselscellerne kører på metanol, hvilket er langt mere miljøvenligt end traditionelle generatorer drevet af benzin eller diesel.

- Metanolen, der har meget stor energitæthed, omdannes til el og varme i brændselscellen, og der er i princippet ingen forhindringer i at skalere brændselscellen op og ned alt efter hvilken ydelse, man ønsker. De brændselscelleapplikationer, vi sætter op i teknikhusene, kan yde 800 W kontinuerligt, siger Martin Vesterbæk.

Projektet med at udvikle og teste DMFC brændselscellerne har været i gang siden januar 2011, og opsætningen i teknikhusene er sidste del af testfasen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078