23948sdkhjf

Region går en grønnere vej med skrottet elektronik: Sparer 5000 tons CO2

1.165 bærbare, 3.242 stationære computere og 169 tons anden elektronik og mindre medicinsk udstyr.

Det er mængden af elektronisk skrot, som årligt skulle have være kasseret, men som takket være en samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og virksomheden EasyRecycle i stedet er blevet genbrugt eller genanvendt på en ny måde. Siden aftalen blev indgået i januar 2020, har det betydet i alt 5.267 tons mindre CO2-udslip, hvilket ifølge tal fra Danmarks Statistik svarer til 741 danskeres årlige CO2-udledning.

– Hver dag arbejder vi for at nedbringe vores klimaaftryk og finde nye måder at bruge ressourcerne smartere. Her spiller genbrug og genanvendelse en nøglerolle. Den bæredygtige omstilling kræver, at vi samarbejder på tværs af institutioner, og det er samarbejdsaftalen her et strålende eksempel på, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Udvalget for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg i Region Midtjylland.

Det elektroniske udstyr, som med aftalen nu bliver genbrugt eller genanvendt, består af alt fra bærbare computere, PC'er, skærme og mindre medicinsk udstyr såsom overvågningsudstyr og udstyr til patientbehandling.

For at sikre at udstyret fungerer optimalt i forhold til drift og kvalitet, når det skal bruges på hospitalerne, stiller regionen store krav til løbende udskiftning af udstyret. En stor del af det kasserede udstyr er ikke defekt, men teknisk eller teknologisk forældet til hospitalsdriften i Region Midtjylland. Udstyret kan derfor stadig blive brugt i andre sammenhænge.

- I Region Midtjylland ser vi frem til at fortsætte samarbejdet med EasyRecycle, så det brugte udstyr kan komme til gavn andre steder til fordel for miljøet. Erfaringen har vist, at ved at samarbejde med en partner, der har køb og salg af brugt elektronik som kernefunktion, får vi bortskaffet udstyret på en god og nem måde. Samtidig sikrer vi, at al data bliver slettet, inden udstyret genbruges eller destrueres på forsvarlig vis, forklarer Lars Hansen, medicoteknisk chef i Indkøb & Medicoteknik hos Region Midtjylland.

Doneres eller sælges

Det kasserede udstyr bliver repareret og istandsat efter behov af den certificerede virksomhed EasyRecycle, som hjælper virksomheder og offentlige institutioner med at genbruge eller genanvende brugt elektronisk udstyr

EasyRecycle donerer eller sælger udstyret videre til konkurrencedygtige priser til blandt andet private eller modtagere i udlandet. For nogle betyder det, at de får mulighed for at anskaffe sig udstyr, som de ellers ville have haft svært ved at få råd til.

– Det er vores opgave at finde ud af, hvem der kunne have brug for udstyret og reparere det, som kræver istandsættelse. Noget udstyr kan leve videre i sin helhed, mens andet bliver genanvendt som reservedele eller komponenter i nye produkter. Generelt er det kun under fem procent af det udstyr, vi behandler, som ikke kan genbruges eller genanvendes og i stedet må kasseres, siger Nick Fuglsang, der er ejer af virksomheden EasyRecycle.

Region Midtjylland oplever generelt en øget interesse i køb af det brugte udstyr. Regionen har dog særligt fokus på løbende at reparere og forlænge udstyrets levetid, så det kan anvendes i regionen så længe som muligt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078