23948sdkhjf

Ny analyse: Danmark er ved at miste position som førende robotland

På trods af en firdobling af antallet af robotter siden årtusindskiftet, så går udviklingen med at få flere robotter i produktionsvirksomheder alt for langsomt, hvis vi skal følge med de andre europæiske lande.

I dag er der omkring 1 robot per 40 ansatte i industrien i Danmark, mens der i Tyskland, som er klart frontløber i Europa, er 1 robot per 25 ansatte.

Selvom robotter utvetydigt er en del af fremtidens industri, så er vi herhjemme slet ikke oppe i det gear, der skal til. Hvis ikke der skrues markant op for mængden af robotter, risikerer vi, at lande som Slovenien og Nederlandene overhaler os, når det kommer til mængden af robotter i produktionen i 2030. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal.

Her har man blandt andet undersøgt antallet af industrirobotter uden at medregne bilindustrien, der typisk har været hurtige til at implementere robotter i produktionen, men som er forsvindende lille i den danske produktion.

Det bør bekymre, siger Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal.

- Robotterne er vigtige for, at vi når i mål med den grønne omstilling og kan bidrage med en del af svaret på problemerne med mangel på arbejdskraft. Det er altafgørende, at vi fremover gør tingene endnu mere effektivt, fordi manglen på hænder i industrien vil vare ved. Særligt når vi tager de store investeringer i grøn omstilling med ind i billedet, siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

Danmark er faldet tre pladser på to år

For bare to år siden var Danmark det land i verden med fjerde flest industrirobotter per medarbejder, når man ikke medregner bilindustrien, men i dag er vi faldet til en syvendeplads. Det skyldes især den faldende vækst i antallet af nye robotter, viser analysen. Hvor væksten i antallet af robotter op til finanskrisen lå på 12,5 procent om året, så har den årlige vækst siden 2010 blot været på 5,3 procent.

Det betyder, at selvom vi lige nu har rekordmange robotter, så risikerer vi at falde endnu mere bagud, end vi allerede er. Den risiko må vi ikke løbe, mener man hos Dansk Metal.

- Vi skal sikre, at vi følger med vores internationale konkurrenter, for i Danmark vil vi ikke konkurrere om at have de laveste lønninger, men om at gøre det smarteste og have den bedste teknologi. Vi kan kun opretholde vores høje lønninger, hvis vi også fastholder vores produktivitet og konkurrencekraft. Derfor skal vi øge antallet af industrirobotter markant. Særligt i vores små og mellemstore virksomheder, men også i den offentlige sektor, siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Industrien sikrer beskeden vækst i dansk økonomi
Nordjyder sætter omsætningsrekord og tidobler bundlinjen
Dansk Microsoft-chef stopper - afløser er fundet
Gomspace henter 134 EU-millioner
Østjyske drone-folk skal redde fjernvarmen
Andenviolinen har taget over og skabt en vækstsucces
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Leder IDAG

Send til en kollega

0.094