23948sdkhjf

To danske robotkæmper har fortsat underskud - men udsigt til vækst i 2023

De to store danske robotvirksomheder, Universal Robots og Mobile Industrial Robots (MiR), som begge ejes af amerikanske Teradyne, kommer ud af 2022 med underskud.

Det fremgår af Teradynes detaljerede årsregnskab, som lige er blevet offentliggjort.

Robotdivisionen bestående af Universal Robots og MiR har en omsætning på 403 mio. dollars (2,8 mia. kr.) og et underskud på 16 mio. dollars (114 mio. kr). Det er et lidt større underskud end i 2021, da underskuddet lød på godt 8 mio. dollars.

Teradyne offentliggjorde 25. januar et kortfattet resultat for året 2022 for hele koncernen, men det viste ikke regnskab for robotdivisionen særskilt.

Underskuddet på 16 mio. dollars er nok ikke noget, der bekymrer voldsomt i Teradynes hovedkvarter i Boston. Det udgør kun 4 procent af omsætningen, og forventningerne til vækst på robotmarkedet i de kommende år er store. Så der er formentlig en stærkt tro på, at indtægterne løber fra udgifterne i de kommende år.

Det var også det, som MIR's nye direktør, Walter Vahey, gav udtryk for over for Jern & Maskinindustrien i december, da han talte om underskuddet i 2020 og 2021.

- Vi er på et vældigt tidligt stadie af markedet. Vi er måske kun 5-10 procent inde i det potentielle marked. Så der er masser af muligheder. Ja, vi har haft underskud et par år, men vi er i en investeringsfase, fordi vi er på så tidligt et stadie af markedet, sagde han.

Milliardoverskud

Teradynes oprindelige forretningsområder, chiptest og systemtest, viser fortsat meget store overskud, også selv om salget faldt betydeligt i 2022.

Samlet set præsterede Teradyne et overskud på 840 mio. dollars (5,9 mia. kr.) ud af en omsætning på 3.155 mio. dollars (22,1 mia. kr.).

Udsigt til vækst

Der er gode muligheder for vækst i de to robotvirksomheder.

Teradyne forventer vækst, både fordi markedet for robotter vokser, og fordi virksomheder forventer at lancere nye robotprodukter i 2023. Medvirkende til optimismen er også, at restriktionerne omkring corona er faldet bort i de fleste lande i verden.

De to robotvirksomheders ordrebeholdning peger ligeledes på, at 2023 bliver bedre end 2022. Virksomhederne havde ved udgangen af 2022 en ordrebeholdning på 42,6 mio. dollars mod 28,1 mio. dollars for et år siden.

Begrænset vækst i 2022

Universal Robots og MiR har i nogle af de foregående år haft vækstrater omkring 50 procent. Men forventningerne til vækst blev ikke for alvor indfriet i 2022, delvist på grund af  coronarestriktioner i store dele af verden. Salget voksede kun lidt i 2022. Hos Universal Robots steg salget fra 311 mio. dollars til 326 mio. dollars, en stigning på fem procent. 

MiR kan fremvise højere vækst. Her steg salget fra 65 mio dollars til 77 mio. dollars, en stigning på 20 procent.

Teradynes oprindelige produktområde er udstyr til chiptest og systemtest. Teradyne har over de seneste otte år opkøbt både Universal Robots, MiR og AutoGuide. MiR og AutoGuide er lagt sammen under MiR-navnet. Universal Robots og MiR udgør nu koncernens robotdivision.

Risikofaktorer

Regnskabet fra Teradyne beskriver også mange risikofaktorer for virksomheden. Det gælder risikoen for fortsatte effekter af coronapandemien, valutarisiko, konjunkturrisiko, risiko for komponentmangel og en masse andre risici. 

Regnskabet beskriver også de mulige negative effekter på Teradyne af Ruslands invasion i Ukraine. Her fortæller Teradyne, at invasionen "havde ikke en væsentlig direkte indvirkning på vores forretning, da vi har minimal forretning i Rusland og Ukraine."

Fra Teradynes regnskab 2022

Der er mange interessante detaljer i regnskabet for Teradyne, som ejer danske Universal Robots og Mobile Industrial Robots. Det fremgår blandt andet af Teradynes regnskab, at:

- Hele 14 procent af Teradynes omsætning anvendes til produktudvikling, hvilket ikke er ualmindeligt for højteknologi-virksomheder.

- Det ny hovedsæde i Odense for de to danske robotvirksomheder Universal Robots og MiR ventes at stå færdig i første kvartal 2024.

- MiR har sit største salg i Amerika med 35 mio. dollars ud af en omsætning på 77 mio. dollars.

- Universal Robots har sit største salg i Europa med 140 mio. dollars ud af en omsætning på 326 mio. dollars.

Kilde: Teradyne Annual Report 2022

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Produktionsklyngen Made etablerer ny hub
Sackit rammer trecifret toplinje, men overskuddet er på skrump
Meew er gået konkurs
Sønderjyder vil indtage USA: - Vi er mere end fortrøstningsfulde
28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner
Lys-virksomhed henter ny CEO
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.094