23948sdkhjf

Robotpioner: - Det er blevet sværere for små robot start-ups at skaffe kapital

Det er måske positivt at kapitalen er blevet sværere at skaffe, siger Thomas Visti

Tiderne har ændret sig i den danske robotindustri. Investeringerne til de små start-ups sidder ikke så løst mere. 

- Da det hele gik godt, var der rigtigt mange, der investerede i robotvirksomheder uden at de faktisk vidste, hvad de investerede i. Det er anderledes i dag. Det er meget sværere for de start-ups at få kapital. Det er de stærke, der overlever, siger Thomas Visti, som selv har haft direktørposter og medejerskab af både Universal Robots og Mobile Industrial Robots.

De sidste måneder er to robotvirksomheder gået konkurs, nemlig Kobots, der producerede en byggerobot, og dronevirksomheden Lorenz Technology.

Thomas Visti tjente en formue på at sælge sin andel af de to selskaber, og han tror på, at fortsat nok skal klare sig godt. Universal Robots har i dag omkring 1000 medarbejdere, mens Mobile Industrial Robots har knap 500 medarbejdere. 

Det ser sværere ud for de små robotvirksomheder, som ofte har brug for kapitalindsprøjtninger i flere omgange i rejsen fra den første ide, til en prototype og til en fuld brugbar produktionsmodel.

- For et par år siden var der investorer til alt, hvad der havde noget at gøre med robotter. Det var inspireret af Universal Robots og MIR. Men jeg tror ikke, at det, der skete med Universal Robots og MIR er noget vi skal forvente sker hvert andet år.

- Det er meget sværere få kapital i dag, og det er sådan set positivt. Der er ikke så mange "cowboys" på markedet, og det bliver til nogle lidt mere realistiske vurderinger af virksomhederne. Der er lidt mere fornuft i de ting, der bliver gjort, siger Thomas Visti.

I dag investerer han i udvalgte robotvirksomheder og driver sin egen forskerpark "Visti Unlimited".

Tror på vækst hos de store

Væksten i robotindustrien ser han især komme fra de store spillere.

- Selvfølgelig ser vi nogle mindre virksomheder, som finder sig en niche i for eksempel tilbehør til robotter. Men jeg tror mere på, at det bliver Universal Robots og MIR, som kommer til at få en høj vækst i medarbejdertallet, end at det er mange små virksomheder.

- Det hele voksede måske op i skyerne før. Nu begynder der at være nogle robotvirksomheder, som ikke klarer det. Det fortæller også noget om, at der skal være meget rigtigt i timingen og dygtigheden fra iværksætterne. Der skal være mange ting, der falder i hak for at lykkes, siger Thomas Visti.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Invisio-boss efter ny rekordordre: - Det her er kun starten
Nordjyder præsterer flot halvårsregnskab og hyrer ny CFO
Aalborgvirksomhed runder 50 år: - Det er aldrig selvskrevet
Virksomheders konkurstal stabiliserer sig efter coronapukkel
Afgørelse: TDC skal droppe kinesisk hardware
Vækstkomet vinder ny storordre: - Vores strategi gør os attraktive
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157