23948sdkhjf

To kolleger har startet egen EMS'er: - Vi forstår, hvad kundens behov er

Selvom navnene er Randers og Viborg, så holder de til i Aalborg.

Der er tale om Esben Randers og Karsten Viborg, der har stiftet og i dag driver den nordjyske EMS'er Ravi Electronics, der så dagens lys i 2015 og netop har fejret otteårs fødselsdag.

De to direktører mødte i sin tid hinanden, da de arbejdede ved Analog Devices, hvor Karsten Viborg især arbejdede med produktion og Esben Randers med udvikling.

- Og vi syntes, det var en god kombination, siger Esben Randers.

Dengang stiftede de bekendtskab med kundesiden af branchen, og derfor, mener de to direktører, evner de også at se problemerne fra kundens side af bordet.

- Det har givet os det, at vi forstår, hvad kunden kan sidde med, og hvad kundens behov er. Så vi kan sætte os i deres sted og finde ud af, hvilken service, de har brug for, siger Esben Randers.

Hul i markedet

Karsten Viborg fortæller, at Ravi Electronics i sin tid startede, fordi de to bagmænd så et potentiale i EMS-markedet.

- Vi så, at der var en konsolidering i branchen, hvor de store opkøbte mange af de små og mellemstore, og det betød, at mange af de mindre kunder ikke blev serviceret. For jo større en virksomhed bliver, jo mere strømlinet bliver man nødt til at være for at få tingene gennem fabrikken. Der så vi et marked for de mindre virksomheder, der har mere specielle behov, siger Karsten Viborg.

Af den årsag er det også hovedsageligt kunder med mindre volumen, som Ravi tjener deres penge på. Her er hovedopgaven at levere en service og være samarbejdsvillig med de mange kunder, der ifølge de to stiftere hovedsageligt er kunder inden for industriel og professionel elektronik.

- Det handler om at få opbygget et flow og en kultur, hvor vi sørger for fleksibilitet og sparring med kunderne, lyder det videre fra Karsten Viborg.

Begyndte med prototyper

I første omgang lagde Ravi ud med at leje sig ind i de lokaler, de i dag bor i i Aalborg - på 400 kvadratmeter. Det er dog blevet for småt, så de er allerede på vej med en ny fabrik og åbner inden da en pop-up-fabrik i ventetiden.

Men da det kun var de to stiftere, var der masser af plads. Også fordi der ikke var nogen egentlig serieproduktion i begyndelsen.

- Vi startede med at lave prototyper i meget små serier, fordi der var et marked for de store virksomheder, der er er gearet til en stor volumen. Der koster det nærmest penge for dem at begynde at producere prototyper, så det var en god måde for os at komme ind til nogle kunder.

Prototyperne er stadig noget, som Ravi Electronics holder fast i, men det er ikke det eneste fokus i dag. Selvom de ikke leverer kæmpeserier som de største EMS'ere herhjemme, har de produktion af serier, der kan servicere nogle af de kunder, der i første omgang fik lavet prototyper.

- Så vi laver stadig de specielle ting, men hvis der er nogle kunder, som skal op i styktal, så har vi også en mulighed for at køre større serier, siger Karsten Viborg.

Holder sig til formlen

Selvom Ravi Electronics har udviklet sig siden begyndelsen, så ser de ikke sig selv ændre alt for meget på den nuværende opskrift på succes.

Derfor er en udviklingsafdeling eksempelvis ikke noget, de for tiden har på tale.

- Vi har bevidst valgt at sige, at vi ikke laver udvikling, fordi det kan medføre nogle vanskeligheder. Men vi har et netværk af folk, og vi vil gerne hjælpe kunder med at finde en konsulent, der kan hjælpe med udviklingen. Og så kommer de tilbage hertil og får det produceret, siger Esben Randers.

Karsten Viborg siger, at det blandt andet andet også handler om, at holde design og produktion adskilt, så designet er kundens ejendom, og de på den måde ikke skal være nervøse for, at et design kan blive genbrugt andre steder.

- Men i sidste ende er det også et spørgsmål om, hvor vores fokus er. Der ligger vores fokus på at servicere vores kunder med produktion og sørge for, de får succes med det, siger Karsten Viborg.

De to direktører fortæller dog, at det på sigt kan komme på tale, at Ravi Electronics begynder at gøre sig i box build, men det vil først være aktuelt, når de flytter til den nye fabrik.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079