23948sdkhjf

DONG Energy investerer i dansk cleantech-virksomhed

DONG Energy indtræder i ejerkredsen bag Lithium Balance A/S, som udvikler, producerer og markedsfører batterisystemer til blandt andet el- og hybridbiler.
Samtidig igangsættes en kommerciel ekspansionsstrategi for Lithium Balance, som forventes at øge omsætningen til et betydeligt millionbeløb inden for de kommende år.

- Vi ser et stort potentiale for at bruge ny batteriteknologi mange forskellige steder både i transport- og energisektoren. Lithium Balance er en spændende teknologivirksomhed med en stærk kompetence inden for batteristyringssystemer. DONG Energy er interesseret i Lithium Balance, fordi styringssystemet kan bruges til at sikre det bedst mulige samspil mellem elsystemet og klynger af batterier, som kan anvendes i elbiler og mange andre steder indenfor transportområdet, siger Knud Pedersen, vice president for forskning og udvikling i DONG Energy om baggrunden for beslutningen om at investere i Lithium Balance.

- Den forventede stigning i vindkraftproduktionen i Danmark vil kunne få glæde af, at vi investerer i Lithium Balance, fordi vindkraften er meget afhængig af, at vi fleksibelt kan tilpasse el-efterspørgslen efter, hvor meget vindkraft vi råder over. Den effektive styring af op- og afladning af batterier kan flytte elforbruget til nattetimer, hvor der ofte er rigelig med vindkraft, forklarer Knud Pedersen.

DONG Energy har tidligere indledt et samarbejde med det amerikanske selskab ”Better Place” om introduktion af elbiler i Danmark.

- Investeringen i Lithium Balance er et yderligere eksempel på DONG Energys interesse i at fremme denne udvikling, siger Knud Pedersen.

Lithium Balance er ekspert i udvikling af store batteripakker baseret på lithium-batterier. Lithium-batteriteknologi er nøglen til gennembruddet for el- og hybridbiler, da lithium-batterier både fylder og vejer mindre end andre batteri-typer og tilmed har længere levetid.

For at lithium-batterierne kan fungere, kræves imidlertid et avanceret styresystem. Lithium Balance har udviklet et unikt styresystem til lithium-batterier, som kan optimere lithium-batteriernes kapacitet og levetid.

- Man kan sammenligne det med den såkaldte memory-effekt i mobiltelefoner og bærbare computere, der betyder, at batteriet holder kortere og kortere tid mellem hver opladning, indtil man efter et år eller to må skifte det ud. I en el-bil vil dette være katastrofalt. Batteripakken er så stor og dyr, at ingen forbrugere ville acceptere gradvist kortere køre-radius eller en kostbar udskiftning, forklarer Lars Barkler, administrerende direktør i Lithium Balance, og fortsætter:

- Vores Battery Management System eliminerer memory-effekten og får batterierne til at holde længere.

Investeringen fra DONG Energy betyder, at Lithium Balance nu kan realisere sin kommercielle ekspansionsstrategi. Planerne omfatter blandt andet ansættelse af sælgere og applikationsingeniører i Danmark og på de vigtigste eksportmarkeder. Desuden udvides produktudviklingsaktiviteterne, til hvilket der skal ansættes flere udviklingsingeniører.

Kilde: DONG Energy - http://www.dongenergy.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078