23948sdkhjf

Nyt netværk for grønt Forsvar

Industriklyngen CenSec ser muligheder og etablerer nyt netværk for grønne løsninger til Forsvaret.
Optimering af energiforbrug og ønsket om alternative energikilder har for alvor gjort deres indtog i den nationale og globale forsvarsindustri. I takt med øgede brændstofpriser og som følge af international, økonomisk stilstand, skæres der kraftigt i de forsvarsmæssige budgetter.

Som følge deraf fokuseres nu målrettet på at skabe et forsvar, som ikke er nær så afhængigt af fossile brændstoffer i fremtiden.

USA har for nylig lagt fast, at 50 procent af det amerikanske forsvars energiforbrug indenfor de næste 10 år skal komme fra alternative energikilder. Denne taktik forventes at skabe investeringer i grønne løsninger på op imod 10 billioner US dollars inden 2030.

CenSec medlemmer mødtes med Forsvaret
Erkendelsen af, at fremtidens leverandører skal levere energivenligt både af hensyn til klimaet og pengepungen, giver nye muligheder for erhvervslivet. Som konsekvens af dette havde CenSec - Center for Sikkerhedsindustrien i Danmark – den 21. marts sat repræsentanter fra det danske Forsvar og ca. 35 ud af 80 medlemsvirksomheder stævne på Skive Kaserne.

Formålet var at høre mere om, hvilke produkter Forsvaret vil efterspørge i fremtiden for at nedbringe deres energi- og brændstofforbrug på såvel eksisterende anlæg, som på nye missioner.

- Netværket kommer til at arbejde med 4 grønne kerneområder, udtaler direktør for CenSec, Anton Villadsen, om netværket, der fokuserer på ”Optimering af nuværende militært udstyr”, ”Udvikling af alternativ energi til camps”, ”Reducering af miljøpåvirkninger i konfliktområder”, samt ”Energiforbedringer på kasernebygninger”.

Læs også: Fremtidens forsvarsleverandører skal tænke grønt

Internationalt bruger man udtrykket ”Zero Footprint” omkring strategien for et grønnere Forsvar. En strategi, der lægger op, til at krigsområder, nødhjælpslejre, osv. efterlades i samme stand, som da man rykkede ind.

Potentiale og teknologiforspring forøges i netværk
Anton Villadsen ser et stort potentiale for danske virksomheder og har derfor også indledt et samarbejde med militærattache Per Lyse Rasmussen ved Den Danske Ambassade i Washington. Per Lyse Rasmussen opfordrede ved CenSec’s årskonference i februar kraftigt danske virksomheder til at komme på banen i forhold til det amerikanske militær.

- Uanset om prioriteringen nu er at beskytte klimaet, nedbringe omkostninger eller øge uafhængigheden af Mellemøstens olie, så har mange mindre danske teknologivirksomheder et teknologiforspring, hvis vi ellers kan få gjort tilstrækkelig opmærksom på os selv. Det er her netværkssamarbejdet giver mening og kan gøre en reel forskel overfor udvikling og salg af hele koncepter, vurderer Anton Villadsen.

Virksomheder samarbejder om at udvikle ”grønne camps”
Allerede nu er der startet et konkret projekt op i CenSec’s nye netværk med 7 danske virksomheder, der samarbejder om udviklingen af et komplet, energi-rigtigt system til at drive militære camps. Systemet skal være fleksibelt, således at det kan stå i flere år hvis det er nødvendigt og som små, mobile enheder kun nogle få uger.

Udfordringen med militære camps, uanset størrelse, er, at de oftest skal varmes op om natten og køles ned om dagen, hvilket kræver enorme mængder diesel. Lægger man til, at der går 7 liter brændstof til at transportere 1 liter til fra eksempelvis USA til Afghanistan, er det tydeligt, at der er store besparelser at hente.

Fordel at tænke nyt og grønt i netværk
Danske virksomheder er mestre i innovation og nytænkning og samtidig har vi en tradition for at anvende alternative energiformer. Denne unikke kombination kan udnyttes til fulde lige nu.

Det danske erhvervslandskab består af mange mindre innovative og specialiserede virksomheder og derfor giver deltagelse i forretningsbaserede netværk som CenSec virksomhederne en unik mulighed for at skabe de energibesparende løsninger Forsvaret har brug for.

Fakta om CenSec
Er med sine cirka 80 medlemmer den primære klyngeorganisation blandt de små- og mellemstore danske virksomheder, der er eller ønsker at blive leverandør til forsvars-, rum- og sikkerhedsindustrien og derfor skabe kontakt til de store udenlandske producenter. CenSec er økonomisk støttet af Region Midtjylland, EU's regionale og sociale fonde samt Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Netværkssamarbejdet er opbygget af for tiden fire klynger: Det Maritime Helikopter Netværk, Railway Security Netværk, Space Netværk og Homeland Security Netværk

Kilde: CenSec

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11