23948sdkhjf

Fylder som 12 køleskabe: Batteriproducent afleverer hidtil største enkeltinstallation

Batteriproducenten Xolta har installeret et 12-modul stort batteri til Haarup Maskinfabrik.

Anlægget skal være med til at gøre maskinfabrikken selvforsynende med strøm, fordi der om dagen lagres energi fra et solcelleanlæg til brug for natten og som supplement i de mindre solrige måneder.

En maskinfabrik er en stor strømsluger, og derfor skal der også bruges meget batterikapacitet.

- Det er vores største enkelte installation, men som sådan har der ikke være 12 gange så meget arbejde i det, som hvis vi bare havde installeret ét modul, forklarer Lars Kruse, der er director of energy storage i Xolta.

Han uddyber:

- Vores batterier kommer i moduler, så det er nemt at skalere op. Så om vi sætter 12 batterier ét sted, eller ét batteri 12 forskellige steder, det er der som sådan ikke den store forskel på. Man kan faktisk sige, at det er nemmere, når mange enheder skal sidde samme sted, fordi man så er i gang på stedet, siger Lars Kruse.

El-priser skaber efterspørgsel

Lars Kruse forklarer at ordren til maskinfabrikken forhåbentlig kan vise, at det godt kan lade sig gøre for virksomheder at omstille til grøn strøm.

- Man behøver ikke vente 10 år. Teknologien er til stede allerede i dag, og det håber vi at kunne vise med denne installation, siger Lars Kruse.

Han fortæller, at efterspørgslen på batteriløsning er stødt stigende, og lige nu er der særligt én enkelt årsag til, at især virksomheder henvender sig hos Xolta.

- El-priserne er en kæmpe faktor lige nu. For et år siden var der ikke mange, der skænkede en tanke, at energi koster penge. Men nu hvor elpriserne stiger, er der mange, der begynder at overveje, om det kunne give mening at producere strøm selv og lagre den for at nedsætte sit strømforbrug eller sælge til nettet, siger han.

Rigtig travlt

Der er også mange, der ser et batteri som en måde at supplere sit strømforbrug med lagret energi, forklarer han-

- Tag dem der opfører ladestandere. Flere steder er elnettet slet ikke gearet til, hvis mange biler skal lade samtidig og dermed skaber en spidsbelastning. Så kan et batteri være en løsning, fordi det kan lade op over dagen og hjælpe med at tage belastningen fra nettet, når efterspørgslen peaker, siger Lars Kruse.

Og det skæpper alt sammen til en fyldt ordrebog hos Xolta.

- Vi arbejder i en mega trend, hvor man både går op i elektrificering og grøn omstilling. Vi har rigtig, rigtig travlt, slutter Lars Kruse.

Fakta

Xolta har installeret 12 køleskabsstore solcellebatterier hos Haarup Maskinfabrik, der producerer blandeanlæg til betonindustrien.

Fabrikken kan med hjælp fra fem solcelleanlæg køre på ren solenergi otte måneder om året – mens 50 procent af behovet dækkes i vintermånederne. 

Det skyldes, at XOLTA-batterierne lagrer den egenproducerede strøm i dagens solskinstimer, så strømmen derfra kan bruges hele døgnet. For blandt andet servere, varme og ventilation kører døgnet rundt alle årets dage.

Investeringen i den grønne omstilling har været 200 arbejdstimer og en totalpris på 14,5 millioner kroner, der dækker solceller, varmepumper batterier med mere. Beløbet svarer til 20 procent af maskinfabrikkens årlige overskud over fem år. 

Investeringen giver Haarup Maskinfabrik et årligt afkast på 5-8% pga. lavere driftsomkostninger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11