23948sdkhjf

God ide sparer 2,5 millioner kilowatt-timer - nu ringer de fra udlandet

Med nyudviklet teknologi og kunstig intelligens har den nordjyske nichevirksomhed 2operate lavet en ny intelligent softwareløsning til Telia og Telenors fælles telenetværksselskab, TT Netværket.

På årsbasis vil løsningen fremover spare 2,4 procent af strømforbruget svarende til 2,5 millioner kilowatt-timer.

- Det er et produkt, som virker på to væsentlige parametre for os. Vi sparer penge på elregningen ved at sænke vores elforbrug, og vi bidrager til den fælles samfundsopgave med at reducere CO2-aftrykket, siger Søren Askjær, Senior Network Specialist i TT Netværket, der er Telia og Telenors fælles netværksselskab.

Det er bare en god ide

Den nye softwareløsning, ECO-RAN, analyserer telenetværket og finder tidspunkter, hvor der kan drosles lidt ned for strømforbruget i telemasterne.

Alt andet lige er der en markant overkapacitet på telefon-netværket, når størsteparten af brugerne om natten sover i stedet for at tale i mobiltelefon, finde vej, sende SMS'er og tjekke e-mails.

Til gengæld var det et ufravigeligt krav fra kunden, at løsningen på intet tidspunkt ville kunne kompromitere hverken dækningen eller kvaliteten i netværket.

Om partnerskabet:

  • Softwareløsningen er udviklet i et innovativt samarbejde, hvor teleudbyderne var testmiljø, og hvor Aalborg Universitet samarbejdede med udviklerne fra den nordjyske virksomhed 2operate i et partnerskab faciliteret af Energy Cluster Denmark.

Kilde: Energy Cluster Denmark

2operate er en software-virksomhed med 100 procent fokus på løsninger indenfor telekommunikation. Og første skridt i projektet var at skabe et stort datagrundlag, som man kunne analysere på.

Hvor og hvornår kan man uden problemer skrue lidt ned for kapaciteten i telemasterne og dermed spare lidt på strømmen?

- Vi kunne se et behov i markedet for en softwareløsning, som både kunne spare strøm og optimere på driften af mobilmasterne. Det er dejligt at se, at kunderne deler den opfattelse. Ikke mindst i det aktuelle marked, hvor energipriserne er høje, og hvor der er mange, der er optaget af at bruge færre ressourcer, siger Helle Friis, der er executive sales manager i 2operate.

Hun fortæller, at softwaren har tiltrukket en del udenlandsk interesse fra teleselskaber, der snildt kan se fidusen i at spare på strømmen og øge den grønne profil.

Det var hos udviklingsafdelingen i 2operate, at ideen til konceptet blev født. Og efter positiv respons fra TT Netværket, der i øvrigt har kontor i samme bygning som 2operate, så lå det lige for, at Energy Cluster Denmark samlede projektet op som facilitator.

- Vi står med en løsning, som er et fornemt eksempel på, at man i et godt partnerskab kan modne en god ide, siger Hans Jørgen Brodersen, der er project manager i Energy Cluster Denmark.

En ny dagsorden bliver til ny business

2operate blev stiftet i 2009 som dedikeret softwareleverandør til telebranchen. Den primære forretning handler om at omdanne realtidsdata fra telenetværket og gøre den forståelig især for medarbejdere i teleselskabernes kundeservice.

Om 2operate:

  • 2operate udvikler og leverer avancerede software løsninger til overvågning og optimering af fejlfinding i mobilnetværk, også kaldet OSS – Operations Support Systems.
  • Beskæftiger 8 medarbejdere.

Med med et nyt globalt fokus på at spare energi, så tegnes konturen af et helt nyt forretningsben, lyder det fra virksomhedens stifter.

- Da vi lancerede produktet til Mobile World Congres i Barcelona i starten af februar var der ret stor interesse for vores løsning, fortæller Kaj Juul-Pedersen, bestyrelsesformand og medejer af 2operate.

- Med vores indsigt i mobilnetværkerne, kan vi skabe en helt ny værdi for operatørerne. Både i forhold til kroner og øre med dagens elpriser, men i særdeleshed også i forhold til operatørernes grønne profil, siger Kaj Juul-Pedersen, der på sin vis blev lidt overrasket over, hvor stor interessen viste sig at være.

- Deb her løsning kan meget vel gå hen og blive vores hovedprodukt inden for få år, spår Kaj Juul-Pedersen, der også påpeger, at jo længere tid softwaren får lov til at stå og analysere på telenetværket, jo mere vil det teoretisk kunne spare ved at lære flere og flere mønstre at kende over tid.

Og med en veritabel storm af forskellige IoT-devices på vej ind i snart alle sammenhænge i vores hverdag og nyt 5G-netværk til at kommunikere igennem, så vil besparelsespotentialet bare blive større og større de kommende år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172