23948sdkhjf

Maritimt robotcenter skydes i gang: Værfts-direktør ser det som vigtigt rygstød

Et kommende test- og videnscenter skal samle virksomheder, forskere og uddannelser om udvikling af maritim autonomi og fremtidens tech-parate maritime arbejdskraft

Tirsdag ringer skibsklokkerne på Svendborg Havn, når den maritime uddannelsesinstitution Simac holder officiel kickoff for etableringen af et kommende test- og videnscenter der skal automatisere den kystnære skibsfart.

Hermed får Danmark et dedikeret område, hvor virksomheder fra ind- og udland, studerende og forskere kan teste, demonstrere og udvikle ny teknologi til autonom maritim drift og operationer. Simac er lead-partner på etablering af centeret med navnet ”MARS”:

- Med MARS-projektet ser vi frem til, at vi for alvor kan skrue op for innovation og automatisering i den kystnære skibsfart i Danmark samtidig med, at vi udvikler fremtidens uddannelser og arbejdskraft på området, siger Jan Askholm, uddannelsesdirektør på Simac i en pressemeddelelse.

- Vores vision er at skabe et knudepunkt for test og udvikling af autonom kystnær skibsfart af international kaliber omkring Sydfyn og det sydfynske Øhav.

MARS står for ”Maritime Autonomus Reliable Systems” og samler udviklere, værfter, færgeejere og maritime uddannelsesinstitutioner i et partnerskab, der over tid skal udvides med flere partnere. Det nye center placeres ved Svendborg Havn og åbner i sommeren 2023.

Grøn og autonom færgedrift

Hos Danske Maritime hilser man også MARS velkommen og ser projektet som en værdifuld investering i branchens konkurrenceevne:

- Branchen får et åbent skræddersyet laboratorie på havet, hvor den fremover kan teste og demonstrere nye teknologier i virkelighedstro omgivelser her i landet. Det er et stærkt praksisnært supplement til forskningen, og det vil styrke Det Blå Danmarks innovationskraft og skabe nye eksportmuligheder, siger Valdemar Ehlers, teknisk chef hos Danske Maritime.

En af projektets første milepæle bliver etablering af testinfrastruktur i og omkring det Sydfynske Øhav og et mission control center på land. For Søby Værft på Ærø bliver MARS et rygstød til at være på forkant med grøn og autonom færgedrift:

Branchen får et åbent skræddersyet laboratorie på havet, hvor den fremover kan teste og demonstrere nye teknologier i virkelighedstro omgivelser her i landet Valdemar Ehlers, teknisk chef hos Danske Maritime

- Det betyder utrolig meget for os at være en aktiv del af både NextGen Robotics og MARS-projektet. Vi har et erklæret mål om at være med helt fremme, når det gælder udviklingen af den maritime transport i forhold til såvel grønnere fremdrivningsløsninger, teknologi og autonom drift af for eksempel færger. Fremtiden vil i langt højere grad være grøn og autonom, og med deltagelse i projektet sikrer vi os, at vi er med helt fremme og leverer, hvad vores kunder efterspørger nu og i en meget nær fremtid, siger CEO, Tejs Beltov.

Bygger bro til robotmiljøet

MARS er en del af Danmarks nye erhvervsfyrtårn for robotter og fremtidens automation - NextGen Robotics, der bygger bro mellem det maritime og robot- og dronebranchen på Fyn og skal medvirke til at skabe et nyt erhvervseventyr:

- Svendborg og Sydfyn har en stolt maritim tradition. Med MARS-projektet kobler vi de maritime kompetencer i området med de førerpositioner indenfor robotter, droner og automatisering, som allerede er her på Fyn. På den måde sikrer vi en hyper moderne erhvervsudvikling og et samarbejde på tværs af brancher, som på sigt vil betyde vækst og arbejdspladser både lokalt og regionalt, siger borgmester Bo Hansen.

MARS er finansieret af EU’s REACT-midler, der er bevilliget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.164