23948sdkhjf

Stor amerikansk interesse for danske leverandører til forsvaret

Ruslands invasion af Ukraine har haft omfattende negative konsekvenser, men ikke udelukkende negative. Ifølge Dansk Industri har krigen i Ukraine givet den danske forsvarsindustri et boost.

Når Danmark beslutter at allokere to procent af sit bruttonationalprodukt til Forsvaret, så fornemmer man, at Ukraine-konflikten og dens følger nok accelererer det hele noget Joachim Finkielman, direktør for Dansk Industris afdeling Forsvar og sikkerhed

- Dog vil jeg ikke sige det så direkte. Implikationerne af krigen i Ukraine er en afledt effekt. Når Danmark beslutter at allokere to procent af sit bruttonationalprodukt (BNP, red.) til Forsvaret, så fornemmer man, at Ukraine-konflikten og dens følger nok accelererer det hele noget, siger Joachim Finkielman, direktør for Dansk Industris afdeling Forsvar og sikkerhed.

AUSA – amerikansk forsvarsmesse

AUSA er årets største forsvarsmesse i USA med fokus på hæren. Dette særlige eksportevent arrangeres af DI Forsvar og sikkerhed i samarbejde med eksportrådet.

USA er Danmarks største eksportmarked, når det kommer til forsvarsmateriel. Sådan er det for mange af Danmarks nordiske naboer, og sådan er det også for de fleste centrale lande i Europa. Derfor er AUSA meget velbesøgt, også traditionelt af dansk forsvarsindustri. Og derfor havde DI forberedt et helt særligt arrangement for danske virksomheder.

Finkielman har netop været i USA til forsvarsmesse og mødte der en meget stor interesse. Både fra danske virksomheder, der gerne ville med til USA og fra amerikanske virksomheder, der gerne vil den anden vej og ind på det danske marked.

Mange milliarder

Det danske forsvarsbudget har været stigende i en årrække, og aktuelt er der en økonomisk plan for indfasning af 4,8 milliarder kroner ekstra i 2023.

- Så man har længe været på vej mod en øgning af forsvarsbudgettet, og der er også ønsker om, at Danmark skal kunne noget mere – have udvidet den industrielle base, siger Joachim Finkielman.

Terma, Rival, Hydrema og Multicut har tidligere været med på forsvarsmesse i USA. Var nogen af de virksomheder med til USA i denne ombæring?

- Terma, Multicut og Hydrema var med, men ikke Rival denne gang. Omkring 10 virksomheder havde en stand på messen, men i alt var der mere end 20 danske virksomheder med. Nogle var bare med for at holde møder og snakke, fortæller Joachim Finkielman.

Som en målestok for interessen fortæller Finkielman, at der kom mere end 200 gæster til en reception på den danske ambassade i anledning af forsvarsmessen.

De helt centrale

Nogle af de centrale danske leverandører til forsvarsindustrien er Terma, Hydrema, Weibel, Rival, Bruun Newtech, Dantherm, Multicut, Falck-Schmidt Systems og Nordic Radar Solutions.

Sidstnævnte udvikler og sælger radarer, der måler fragmenter fra tung ammunition. Sådan en specialiseret radar kan "se" hvordan effekten af en træfning er. Om ammunitionen opfører sig, "som den skal".

- Hvis ammunition har ligget længe på lager, kan man ikke være helt sikker på, at det stadig virker, som det gjorde, da det var nyt. Den her radar indsamler data, der kan hjælpe med at afgøre, om ammunitionen stadig dur, siger Joachim Finkielman.

Anti dronesystemer

En anden dansk virksomhed, der producerer til forsvaret, er My Defense, som udvikler og producerer anti dronesystemer.

- Det kan både være produkter, der står på Jorden og personbårne jammere, som kan beskytte en mod angreb fra droner. Andre produkter kan også spore, hvor piloten, der styrer den pågældende drone, befinder sig, siger Joachim Finkielman.

Meget stor interesse

Interessen for det danske forsvars-event har ifølge DI været kæmpestor både fra hjemlige aktører og fra udenlandske.

- De interesserede deler sig lidt i to grupper. Den første er de internationale virksomheder, som ønsker at levere produkter til det danske forsvar. De virksomheder ved, at de kan blive mødt af krav om industrisamarbejde (tidl. kendt som modkøbsaftaler, red.) og leder derfor efter virksomheder, de kan samarbejde med, forklarer Joachim Finkielman.

- Den anden gruppe er amerikanske virksomheder, der kan se, at vi kommer til USA med unikke teknologier, som mange samarbejdspartnere vurderer, at de kan bruge i deres portefølje.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) var med på messen, lige som også andre lande havde lignende delegationer med.

Her shoppes ikke rundt

Forsvarsindustrien adskiller sig markant fra alle andre branche. Her er det altså ikke lige som at gå ind i byggemarkedet og tage produkter ned fra hylderne.

De virksomheder ved, at de kan blive mødt af krav om industrisamarbejde og leder derfor efter virksomheder, de kan samarbejde med Joachim Finkielman, direktør, DI Forsvar og sikkerhed

- Bare det at blive godkendt og certificeret til at levere som underleverandør er en omstændelig og kompleks proces, forklarer Joachim Finkielman.

Når man så endelig er inde i varmen, og der er tillid mellem parterne, så varer et samarbejde mellem en leverandør og forsvaret ofte rigtig mange år. Her bliver der ikke "shoppet rundt", som der gør i så mange andre brancher.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064