23948sdkhjf

Cheføkonom: Ny overenskomstaftale kan presse produktionsvirksomheder

Nogle virksomheder får svært ved at betale højere løn til deres ansatte, da de allerede er økonomisk pressede

Overenskomstaftalen, som lægger op til lønstigninger på mindst fire procent over to år, kan have konsekvenser for de virksomheder, der allerede er økonomisk pressede.

Sådan lyder vurderingen fra Las Olsen, cheføkonom hos Danske Bank.

- Der er mange virksomheder, der har store problemer for tiden. De er ramt af høje omkostninger og skal konkurrere med virksomheder i andre lande, hvor lønningerne måske ikke stiger lige så meget, siger han.

Las Olsen uddyber, at der særligt er tale om industrivirksomheder, som beskæftiger sig med produktion, da især de er ramt af de høje priser på energi og materialer.

Samtidig understreger han, at omkostningerne til energi og materialer er lavere i dag, end de var tidligere i perioden med meget høj inflation. Alligevel har de høje priser kostet virksomhederne dyrt, og de har stadig problemer med at få materialer.

- Omvendt er der andre virksomheder, der tjener godt i øjeblikket, og som har bedre råd til høje lønstigninger. Så der er et lidt blandet billede, og det er svært at lave overenskomster, som passer perfekt til alle, lyder det fra Las Olsen.

Han tilføjer, at det meste af løndannelsen skal foregå ude i virksomheder, og derfor kan der tages højde for den enkelte virksomheds økonomiske situation.

Ligesom Las Olsen mener seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel, at lønstigningerne kan have konsekvenser for nogle virksomheder.

- Der er ingen tvivl om, at for nogle virksomheder, vil lønstigninger på fire procent gøre rigtig ondt, siger han i en skriftlig kommentar.

Søndag præsenterede CO-industri og Dansk Industri en nye overenskomstaftale, som omfatter cirka 230.000 lønmodtagere og 6000 virksomheder.

Aftalen danner rammen for forhandlinger for mange tusinde privatansatte i andre brancher.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Sackit rammer trecifret toplinje, men overskuddet er på skrump
Meew er gået konkurs
Sønderjyder vil indtage USA: - Vi er mere end fortrøstningsfulde
28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner
Lys-virksomhed henter ny CEO
Lemvig-virksomhed åbner ny fabrik i Kina: - Vi må ikke tøve
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Energy Supply DK
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.453