23948sdkhjf

Næsten halvdelen af elektronikaffaldet forsvinder

»Projekt Find Affaldet!« er sat i gang af elretur for at få de forsvundne mængder frem i lyset. Især forhandlere og skrothandlere er i søgelyset.
Danskerne ligger i top, når det gælder indsamling af forbrugerelektronik, it-udstyr, kølemøbler og hårde hvidevarer til genanvendelse. Men det kan blive meget bedre, mener foreningen Elretur, der på sin medlemsliste blandt andre har virksomheder, der producerer og importerer elektrisk og elektronisk udstyr samt batterier.

- Husholdningerne er rigtig gode til at aflevere på genbrugspladserne – men vi kan konstatere, at over halvdelen af elektronikaffaldet, som indsamles via forhandlerne, bortskaffes ulovligt, fortæller direktør Peer Lund-Thomsen fra Elretur.

Elretur fokuserer på miljørigtig indsamling og behandling af de udtjente produkter og batterier og varetager dermed producentansvaret for sine medlemmer.

Men hvorfor forsvinder så store mængder affald?
- I nogle tilfælde drejer det sig om manglende viden. I andre tilfælde kan nogle blive fristet til at sælge »uden om systemet«. Men summen er, at der er en utrolig stor del af affaldet, som vi ikke ved hvor havner. I sidste ende en trussel mod miljøet, siger Peer Lund-Thomsen.

TNS Gallup har lavet en undersøgelse for Elretur, og den viser, at det især er forhandlere og boligselskaber, som tegner sig for de forvundne mængder. Men der er også eksempler på manglende viden på kommunale genbrugspladser. Eksempelvis når medarbejdere anviser borgerne at lægge produkter og kabler i forkerte bure.

- Vi ser også eksempler på, at hårde hvidevarer ryger i »jernkassen«, og vi har for nylig oplevet en genbrugsplads, som ligefrem solgte de indkomne hvidevarer, siger Peer Lund-Thomsen og tilføjer, at der også er daglige indbrud på genbrugspladserne, hvor værdifuldt skrot stjæles, og det er ikke noget, politiet prioriterer højt, så kommunerne er magtesløse.

Kampagne skal understrege reglerne
Men hvor forsvinder affaldet så hen, når det ikke afleveres via de officielle kanaler?

- Noget transporteres ulovligt ud af landet, andet sælges til lokale jernhandlere og oparbejdnings-virksomheder. Elektronikaffald fra husholdningerne afleveres på genbrugspladserne eller returneres til producenterne, alt andet er strafbart, understreger Elreturs direktør.

Derfor har Elretur sat en kampagne i gang for at gøre blandt andet forhandlere, elinstallatører, boligselskaber, genvindings-virksomheder og kommuner opmærksomme på reglerne under overskriften »Projekt Find Affaldet!«.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.487