23948sdkhjf

Succes for grøn dansk magnet baner vej for eksport

I to år har danske forskere og virksomheder samarbejdet om udviklingen af en magnet, der kan erstatte tonstunge magneter i avancerede partikelacceleratoranlæg.
I al stilhed er den nye magnet udviklet og testet i en avanceret partikelaccelerator i Zürich. Mag-neten er med til at sætte en ny standard for datering af arkæologiske fund, men successen rækker videre.

Magneten kan nemlig give en billigere og mere bæredygtig udvikling og fremstilling af en del af de højteknologiske produkter, som vi alle bruger til daglig. Det gælder produkter som mobiltelefoner, computere, underholdningselektronik og andre elektroniske enheder, der fremstilles ved hjælp af kompakte partikelacceleratorer. Det gælder også inden for den moderne medicinske diagnostik og behandling. Fordelen med den grønne magnet er, at den kan spare universiteter og virksomheder for tårnhøje elregninger.

- Vi venter os meget af den nye Green Magnet teknologi, som har et kæmpe potentiale på det glo-bale marked. Den åbner for en række nye anvendelser og derfor for yderligere vækst, specielt indenfor industrien og i medico branchen, som Danfysik traditionelt ikke har opereret så meget i, fortæller administrerende direktør Bjarne Roger Nielsen fra Danfysik.

Må gerne blive Made in Denmark
Magneten er resultatet af et samarbejde mellem Danfysik fra Taastrup, Sintex fra Hobro, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Parterne fandt sammen om projektet med en bevilling fra Høj-teknologifonden i 2010. Budgettet er på 18 mio. kr., og parterne og Højteknologifonden har delt udgifterne undervejs.

- Avancerede magneter er nok ikke det, der først påkalder sig vores opmærksomhed. Alligevel har det stor betydning for mange højteknologiske virksomheder i hele verden. Den teknologi må meget gerne blive Made in Denmark, siger Carsten Orth Gaarn-Larsen, der til daglig er direktør i Høj-teknologifonden.

Fakta
Partikelacceleratorer accelererer atomare partikler til hastigheder, der nærmer sig lysets hastighed. Fælles for alle partikelacceleratorer er, at de er storforbrugere af elektrisk energi, ofte i 10 megawatt klassen eller højere. En stor partikelaccelerator belaster driftsbudgettet med flere milli-oner kroner årligt. Forskningssamarbejdet i Højteknologifonden har siden 2006 blandt andet ført til, at flere danske teknologier i dag bliver benyttet i nye partikelterapicentre i milliardklassen. Siden 2009 har Danfysik tredoblet omsætningen og firedoblet antallet af medarbejdere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08