23948sdkhjf

Flere virksomheder tager ansvar for elektronikaffald

Kampagne har fået 460 elektronikproducenter til at tilmelde sig skrotindsamling. Nu er de også med til at betale for indsamling og behandling af elektronikaffald.
Formålet med Miljøstyrelsens Free Rider-kampagne er at sikre, at alle virksomheder, der producerer elektronik, også er med til at betale for indsamling og behandling af elektronikaffaldet.

- Kampagnen mod Free Rider-virksomheder har været en stor succes. Vi har fået 50 procent flere virksomheder til at tage ansvar for, at elektronikaffald som f.eks. gamle computere, el-piskere og fjernsyn bliver behandlet på en for miljøet forsvarlig måde, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Kampagnen blev iværksat i 2007 som følge af den såkaldte Free Rider-problematik, hvor elektronikproducenter undlod at tilmelde sig producentregisteret. Det betød, at de slap for at betale for affaldsbehandlingen.

Alle har et ansvar
Indtil videre har der været en medlemstilvækst hos Dansk Producent Ansvarssystem på ca. 50 %, så der i dag er ca. 1400 virksomheder registreret.

Inden kampagnen var der registreret 1077 producenter i producentregistret. To år senere var der ved udgangen af 2009 registreret 1398 producenter i registret. Under kampagnen har ca. 460 producenter tilmeldt sig, mens ca. 140 producenter er ophørt.

- Vi mangler stadig at få de sidste producenter med i systemet – for alle har et ansvar for at løfte håndteringen af elektronikaffaldet. Miljøstyrelsen har derfor netop afsendt et stort antal håndhævelses- og informationsbreve, og forventer på den baggrund endnu flere tilmeldinger inden for nærmeste fremtid, siger ministeren.

Et konkurrenceproblem
Free Rider-problemstillingen er først og fremmest et konkurrenceproblem, idet det er de lovlydige virksomheder, der betaler for de virksomheder, der ikke har meldt sig til.

De virksomheder, der melder sig til efterfølgende, og burde have været meldt til tidligere, skal, når de melder sig, betale for de affaldsmængder, de har markedsført siden lovgivningen trådte i kraft i 2006.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078