23948sdkhjf

Debat: Tredje år med corona og stadig samme fremgangsmåde

Vores børn er tilbage i skolen efter en forlænget juleferie med online undervisning siden midten af december. 

Dengang blev børnene sendt på tidlig juleferie på grund af stigende coronasmitte. En smitte, som stadig spreder sig hastigt i samfundet.

Derfor anbefales der nu udvidet test i skolerne - og med god grund. Coronavirus smitter i højere grad bag lukkede døre og vinduer i dårligt ventilerede rum end under åben himmel, og derfor ophobes antallet af viruspartikler i luften.

Man kan undre sig over, at vi nu på tredje år i coronaens tegn stadig ikke søger nye veje til at dæmme og holde smitten nede i fx klasselokaler, hvor vi ved, smitten kan sprede sig hurtigt.

For det kan man faktisk ret enkelt: virus minimeres i luften indendøre med løbende ventilation og luftrensning, og virus inaktiveres med UV-lys. 

UV-C lys er blevet brugt til at bekæmpe vira i mere end 80 år, så det er en gennemtestet og velafprøvet teknologi. Allerede i 1930’er brugte man UV-C i klasseværelserne for at bekæmpe mæslinger, i 1950’erne for at bekæmpe tuberkulose, og man kan også bruge det i dag mod Covid-19.

Thorkild I.A Sørensen, der er professor emeritus i epidemiologi hos Københavns Universitet, mener, at de tekniske løsninger til at fjerne eller ødelægge virus i luften ”bør bringes i anvendelse, hvor muligt smittende er sammen med usmittede”. Lektor Peter Busk fra Roskilde Universitet mener videre, at nogle af de penge, som bruges på hjemmetest, skal bruges på at forbedre udluftningen og indeklimaet på skoler for eksempel med UV-C-lys.

Eksperter og epidemiforskere forudser, at vi hverken nu eller i fremtiden helt slipper af med Covid-19. Derfor er rigtig mange lande, vi normalt sammenligner os med, allerede i fuld gang med at teste og investere i tekniske løsninger. 

For de teknologiske løsninger findes allerede. Med alt fra automatiserede ventilationssystemer og mobile UVC-luftrenseanlæg, der kan filtrere luften indendørs og dermed mindske antallet af viruspartikler og bakterier – ikke bare corona, men også andre bakterier og vira, der svæver rundt i lokalerne. En yderligere fordel vil være, at indeklimaet vil blive forbedret, noget som gavner elever, deres indlæring og arbejdsmiljøet for lærerne.

Derfor: en opfordring til at zoome ud fra de etablerede værktøjer mod corona og se, hvad der ellers findes, der kan gøre en forskel på kort og lang sigt. 

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.502