23948sdkhjf

Endnu et datacenter i stor overskudsvarmeaftale: Leverer varmen kvit og frit

Siden efteråret 2020 er overskudsvarmen fra Nordeas datacenter i Høje Taastrup omsat til fjernvarme hos Høje Taastrup Fjernvarme. 

Næste år sættes et lignende anlæg i drift for at udnytte overskudsvarmen fra GlobalConnects store datacenter på Hørskætten 12. 

- Datatrafikken stiger markant i disse år, og mere end halvdelen af hele Danmarks data flyder gennem et af GlobalConnects datacentre. Derfor er det helt afgørende for os at nedbringe vores energiforbrug. Vi er meget glade for samarbejdet med Høje Taastrup Fjernvarme, så overskudsvarmen kan opvarme lokale husstande. Det giver så meget mening hele vejen rundt, siger Anders Frich Mathiesen, Data Centre Manager hos Global Connect. 

Varmen fra Global Connects datacenter på Hørskætten kan dække et varmeforbrug svarende til 1.500 boliger. 

Varmeselskabet betaler

Projektet er endnu på tegnebrættet, men Høje Taastrup Fjernvarme er nu ved at indhente tilbud på en varmepumpe, der skal placeres i en central hos varmeselskabet cirka 400 meter fra datacentret. Så i projektet indgår også etablering af en ledning mellem de to lokationer.

Og det hele betales af Høje Taastrup Fjernvarme.

- Vi har indgået en aftale med GlobalConnect, at vi tager investeringen på ca. 27 mio. kr., og at de leverer overskudsvarmen gratis. Vi ser det som en bæredygtig investering i endnu en lokal energikilde, og gevinsten kommer os alle til gode, bemærker Astrid Birnbaum. 

Samme model gælder for Nordeas datacenter, hvor fjernvarmeselskabet har sat en stor varmepumpe op i tilknytning til serverrummet. 

- Erfaringerne med at drive dette anlæg er gode. Vi glæder os til at få endnu en stor varmepumpe i drift og dermed fortsætte den bæredygtige udvikling i samarbejde med erhvervslivet i Høje-Taastrup, siger Astrid Birnbaum.

Flere datacentre på vej i Høje-Taastrup

Endnu to store datacentre er på vej i Høje Taastrup – på Bohus Boulevard nær Transportcentret. De vil begge få en betydelig mængde overskudsvarme, der kan udnyttes i fjernvarmenettet. 

Ifølge brancheorganisationen Datacenter Industrien, der dækker 64 datacentre i Danmark, er det kun en god håndfuld af centrene, der får deres overskudsvarme udnyttet.

Og to af dem ligger altså i Høje-Taastrup Kommune. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078