23948sdkhjf

Bagere og slagtere har succes med våbenproduktion

KLUMME: Vi taler meget om udkants-Danmark og jobs. Men erhvervsservice kan ikke påvirke virksomheders beliggenhed. De ligger, hvor de gør. F.eks. i Grenå, hvor en elektronikproducent har fundet ud af, at bagere og slagtere forstår at arbejde med komposit
Det er ikke ligegyldigt, hvor din virksomhed ligger – eller er det?

Dansk Industri søgte onsdag i denne uge på sin SMV-dag at sætte fokus på erhvervsfremme og virksomhedsudvikling i hele Danmark, som det er på mode i disse tider, hvor vi taler meget om udkants-Danmark.

Men det viser sig, at kommunernes erhvervsvenlighed eller mangel på samme er ikke afgørende, selvom en virksomhed som Terma, der bor i Aarhus men producerer i Grenå, godt kan mærke forskel, når de beder kommunen om noget.

Det går betydelig hurtigere i Grenå, hvor den østjyske producent af avancerede komponenter til F35 og F 16 militærfly, er byens største private arbejdsplads.

Kommunernes responstid er heller ikke afgørende i Haderslev, selvom kommunen også er flink her.

Derimod er det svært at finansiere en fabriksudvidelse i den sønderjyske by.

Bedre kreditmuligheder i Kolding
Adm. direktør Susanne Svendsen fra Envotherm i Haderslev (løsninger til rensning af farligt spildevand) kunne fortælle, at hendes nabo-virksomhed, der gerne vil udvide, er blevet hvisket i ørerne af realkreditselskaberne, at det er nemmere at få et kreditforeningslån til en ny fabrikshal, hvis virksomheden placerer hallen i Kolding.

Virksomheder ligger typisk, hvor de ligger, af historiske årsager. Der hvor stifteren har haft sin bopæl eller valgt at begynde for sig selv.

Eller som hos Terma: At en opkøbt fabrik nu engang er placeret i Grenå og opretholdes der, hvis det økonomisk kan forsvares at udbygge den.

Det kan det i Termas tilfælde, hvor fabrikken, der fremstiller komponenter i komposit, har hjemtaget arbejde fra Tyrkiet . Ikke fordi danske ufaglærte og faglærte er billigere end tyrkerne. Tværtimod. Men fordi de yder en højere kvalitet i arbejdet. Og det er vigtigt, når man som i Terma arbejder med komposit-strukturer, der kan være flere mio. kr. værd.

Terma vil gerne garantere, at der produceres avanceret elektronik i Grenå de næste 20 år, hvis ikke Trump eller for den salgs skyld Danmark selv, skaber vanskeligheder.

Mangel på arbejdskraft
Lige nu er virksomhedernes største problem mangel på kvalificeret arbejdskraft.

PA Savværk i Korinth på Sydfyn har mange medarbejdere, der nærmer sig pensionsalderen, men det er svært at få unge til at interessere sig for arbejdet på et savværk. Jobcentret har stillet både danskere og flygtninge til rådighed. Alligevel kniber det, selvom virksomheden betaler 20 pct. mere end overenskomsten i løn.

Løsningen er robotter, østarbejdere eller måske skattelettelser i bunden, der gør det mere attraktivt for ufaglærte at tage et job.

Det samme problem har Terma til en vis grad i Grenå, men her har man sat en systematisk rekrutteringsproces i gang blandt slagtere og bagere. De er vant til at arbejde med levende materialer, som brød og kød, hvor dejen skal bages, når den er hævet og kødet skæres op, når det er frisk.
Komposit er ligeså levende et materiale – arbejdet med det kræver derfor skæve arbejdstider, som bagere og slagtere er vant til.

Virksomheder bliver, hvor de er
Det hovedindtryk man sidder tilbage med, er, at virksomhederne løser problemerne proaktivt, der hvor de er.

Politikerne i udkants Danmark kan hjælpe dem med erhvervsfremme og kommunal service.

Men grundlæggende er det infrastruktur, til stedeværelsen af de rette kompetencer og virksomhedens historie, der afgør, hvor virksomhederne ligger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078